Új orvos-nővérszállót adtak át Pásztón

Új orvos-nővérszállót adtak át hétfőn a Nógrád vármegyei Pásztón a városi Margit Kórház beruházásában, a kórházzal szemközti területen.

Az átadó ünnepségen Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP politikusa azt mondta: veszélyhelyzetet veszélyhelyzet követ, de minden nehézség ellenére elkészült a 300 millió forintos beruházás, a tíz új lakás orvosok és nővérek számára.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP politikusa és Boczek Tibor főigazgató a pásztói Margit Kórház orvos-nővérszállójának átadásán 2023. február 20-án. MTI/Komka Péter

Hét konyha-nappalis garzonlakás, két egyszobás és egy kétszobás lakás épült, ezek pályakezdőknek, nagycsaládosoknak is lehetőséget adnak arra, hogy a kórházban dolgozzanak a munkahelyükkel szemben lakva – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, az egészségügyben fontos a munkakörnyezet és a bérezés. Úgy fogalmazott:

az orvosok bérét rekordgyorsasággal, olyan mértékben emeltük, amire Magyarország történetében még nem volt példa.

 

Rétvári Bence kitért arra, hogy 70 év után a mindenki számára kellemetlen hálapénz rendszerét is kivezették a magyar egészségügyből.

Az államtitkár további fontos feladatnak nevezte az ápolói béremelést, erre a második félévre 50, a jövő évre pedig 100 milliárd forintot különítettek el.

Az egyéb juttatások között említette a szolgálati lakásokat, főként olyan környékeken, ahol nagyon nehéz egészségügyi dolgozót találni, és mint hozzáfűzte, a Magyar Falu Programnak van ilyen eleme.

Ismertetése szerint országszerte kormányzati program keretében kilenc helyszínen már lezárult az orvos-nővérszállók építése, hét helyszínen pedig még tart a beruházás.

Az államtitkár azt is közölte, az európai uniós és a magyarországi számok hasonlóak a betegek és az orvosok arányát nézve, de a betegek és az ápolók arányát javítani kell.

A nagyarányú orvosi bérfejlesztés után ezért is fontos a nagyarányú szakdolgozói béremelés

 

– jelentette ki.

Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében azt mondta, mintaértékű tíz és fél hónap áll a pásztói kórház mögött, mert rekordgyorsasággal készült el az európai színvonalú beruházás, ami mások számára is példa lehet.

Boczek Tibor, a Margit Kórház főigazgatója előadásában a kórházat bemutatva ismertette: 1909-ben alapítványi kórházként jött létre az intézmény, 2000-ben Pásztón épült meg az ország első mátrix-kórháza. 2004-ben sikerült felújítani, de két évvel később az akkori döntések miatt mindössze 20 aktív ágya maradt, és évi 300 millió forinttal csökkentették a finanszírozását. Az új struktúra 70 ember elbocsátásával járt (304 dolgozóból).

Új területeken kezdtek dolgozni, egynapos sebészetet és fizető szolgáltatásokat vezettek be, és 2010 lett – szavai szerint – a minőségmegtartó túlélés éve.

Boczek Tibor ismertette azt is, likviditásuk példaértékű lehet, az intézménynek 2006-tól nincs tartozása, és 2009-ben a Margit Kórházat az év kórházává választotta az Egészségügyi Minisztérium.

A kórház ma 175 ágyas, ágykihasználtsága 90-100 százalék közötti.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!