Magyarország legmodernebb kórháza épül meg Dél-Budán

A fejlesztések a közösségi közlekedést, de az autósokat, gyalogosokat és kerékpárosokat is szolgálják majd, a centrumkórház forgalmán túl a térség egyéb igényeit is figyelembe véve - irja a Magyar Hírlap.

Jövőre megkezdődhet a Dél-budai Centrumkórház építése Újbudán. A beruházásról, az ellenzéki vezetésű kerület propagandájáról, a kétes hírű ügyvéd, Czeglédy Csaba felbukkanásáról a körzet ország­gyűlési képviselője, Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője beszélt a lapnak.

– Hat évvel ezelőtt vetődött fel a Dél-budai Centrumkórház megépítése. Hol tart jelenleg a fejlesztés?

– Jövő tavasszal kezdődhet az építkezés. A legjobb közlekedési rend kialakítása érdekében három forgalomtechnikai terv is készült, amelyek közül a környékben élők bevonásával választják ki a nyertes megoldást.

Simicskó István

A Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. kiírta a centrumkórház közlekedésfejlesztésére vonatkozó közbeszerzést, amelynek nyertese a közösségi, a közúti, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok kiszolgálására alkalmas közlekedési infrastruktúrát kell hogy tervezzen. Az elképzelések szerint a fejlesztések az új kórház forgalmán túl a térség egyéb közlekedési igényeit is jól ki tudják majd szolgálni.

– Mit tud majd a szuperkórház?

– Az égésplasztika kivételével valamennyi egészségügyi ellátás elérhető lesz az intézményben.

Magyarország legmodernebb kórháza Dél-Budán egymillió-kétszázezer ember számára nyújt majd magas szintű egészségügyi szolgáltatást. A főváros mellett öt megyéből fogad majd betegeket. A létesítmény 223 ezer négyzetméternyi alapterületű lesz, ezerkétszáz ágyat alakítanak ki, amelyből háromszáz a gyermekellátást biztosítja majd. Az öt éven belül, háromszázmilliárd forintból megvalósuló beruházásba már belekalkuláltuk a legmodernebb műszerek, diagnosztikai eszközök beszerzését is. A leggyorsabb ellátás érdekében két helikopter-leszállópálya is létesül,

és a legkorszerűbb, környezet­barát energetikai megoldásokat fogják alkalmazni. A komplexumban az ember, a beteg áll majd a középpontban.

– Többen felvetették, hogy nem lett volna-e olcsóbb megoldás a közeli Szent Imre-kórház fejlesztése.

– Annak az intézménynek behatároltak a lehetőségei, sem a meglévő területet, sem a szükséges közlekedési infrastruktúrát nem lehetett volna megfelelően fejleszteni. Negyedakkora lakosság ellátására tervezték, és már eredetileg sem teljes körű egészségügyi szolgáltatásra. A Szent Imre-kórház fejlesztése is folyamatos, társintézményként fog működni, többek között itt látják el a jövőben a krónikus, valamint a rehabilitációra szoruló betegeket.

– A legutóbbi önkormányzati választást követően Újbuda új polgármestere, a DK-s László Imre meglepően ellenségesen állt a fejlesztéshez. Sikerült meggyőzni az előnyökről?

– Ez jellegzetes esete a baloldali kettős beszédnek, mert a Gyurcsány-párti László Imre más állás­pontot képviselt a fővárosi közgyűlésben és mást a kerületben. Remélem, többek között a saját választói, az újbudaiak érdekében sem próbálja hátráltatni a kivitelezést.

– Ez egy régiós fejlesztés. Az újbudaiak mennyire érezhetik majd sajátjuknak?

– Nyilvánvaló, hogy hozzájuk lesz a legközelebb, így ennek előnyeit ők fogják legjobban tapasztalni.

Újbuda különleges elhelyezkedése miatt részben helyi fejlesztések valósultak, valósulnak meg, mint a gazdagréti tanuszoda megépítése, a Kondorosi úti uszoda, az oktatási intézmények tornacsarnok-fejlesztései vagy a Szent Imre-templom rekonstrukciója, másrészt az egész térség számára könnyebb hétköznapokat biztosító projektek, mint az egyes villamos meghosszabbítása, a Galvani híd, amely Dél-Budát köti össze Csepellel vagy a Kelenföldi pályaudvar korszerűsítése.

Újbuda a főváros nyugati kapuja, így a budapesti nagyberuházások egyik leg­komolyabb nyertese.

– Ehhez képest a kerület ellenzéki vezetése folyamatosan megszorításokkal vádolja a kormányt.

– Egy olyan polgármester támadja a kormányt, aki duplájára emelte az alpolgármesterek számát, aki egy hónapos tevékenység után nyolcmilliós végkielégítést adott egy tanácsadójának, és aki Gyurcsány Ferenc ügyvédjének, a köztörvényes bűntettek miatt elítélt és jelenleg is bíróság előtt álló Czeglédy Csabának tízmillió forintos ügyvédi megbízást adott többek között okiratszerkesztési feladatra. A fővárosban több ezer ügyvéd dolgozik, de László Imre csak egy – azóta az ügyvédi kamara által felfüggesztett – kétes hírű szombathelyi ügyvédet tudott megbízni.

– Ezek az ügyek okozzák Újbuda anyagi gondjait?

– A számok arra utalnak, hogy az Újbudai Önkormányzatnak nincsenek valós anyagi problémái, csupán a polgármester igyekszik úgy beállítani, hogy a kormány miatt került nehéz helyzetbe. A valóság az, hogy háromszázmillióval emelkedett a városrész költségvetése. A kor- mány inkább védi az újbudaiakat a polgármesterüktől, aki hatszorosára növelte volna a parkolási díjakat, továbbá jelentősen emelte volna az építmény- és telekadót, ha a kormány nem rendeli el a moratóriumot. A kormány célja, hogy a válság idején az emberek terhei ne növekedjenek, és a megélhetésük a nehéz időszakban is biztos maradjon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!