Pódiumbeszélgetés a hiteles kereszténydemokrata politizálásról

Többek között a KDNP karakteréről, a felsőoktatásról, a fiatalokról, a közösségépítésről, a generációs élményekről szólt az az érdekfeszítő pódiumbeszélgetés a lakiteleki kereszténydemokrata szakmai napon, ahol Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, Hankó Balázs felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár, valamint Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője folytatott diskurzust M. Dobos Marianne moderálásával.

Simicskó István kérdésre válaszolva elmondta: a KDNP egy értékközösség, amelynek komoly küldetése, úgy is fogalmazhatunk, hogy missziója van.

A felsőoktatásról Hankó Balázs kiemelte, azon dolgozik, hogy a „hallgató” szót kitöröljék, és helyette „alkotót” használjanak, és egy aktív közösségi együttgondolkodás jellemezze a hazai egyetemeket és főiskolákat.

A műsorvezető felvetette a hiteles politizálás kérdéskörét. Simicskó István egy történetet osztott meg a hallgatósággal. A közelmúltban felkérték, hogy az egyik egyetemen közgazdászhallgatóknak tartson előadást a hungarikumokról. A téma láthatóan keveseket hozott lázba, sokan a telefonjukba „temetkeztek”. Ám amint felfigyeltek arra, miről és hogyan beszél, sorra tették le a telefonjaikat és kezdtek részeseivé lenni az előadásnak, melyet a végén nagy tapssal jutalmaztak. A kereszténydemokrata képviselőcsoport vezetője szerint ráéreztek arra, hogy szívből és őszintén beszél, s díjazták a hitelességet. Nacsa Lőrinc, aki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke is, saját korosztályának generációs politika élményéről beszélt: a 2006-os őszödi beszéd nyomán kibontakozott tiltakozásokból indult el egész politikai cselekvésük, ezt követően szervezték meg önmagukat. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Fülöp Attila, aki annak idején az IKSZ egyik kerületi szervezetének megalakításával csatlakozott kereszténydemokrata közösségünkhöz.

A fiatalok megszólításának problémájára is felhívta a figyelmet a moderátor, amire Fülöp Attila úgy reagált: a mostani fiatal generáció, akik a 2010-es évek elején kezdtek el politikával foglalkozni, teljesen más körülmények között tette ezt, mint pár évvel ifjabb kortársaik. A Gyurcsány-Bajnai kormányok ellen lázadás más tapasztalatot jelentettek, mint a politikai eszmélés az Orbán-kormány sikeres kormányzása idején, még ha kisebb hibákat mindig mindenhol lehet is találni. Korunk fiataljainak ezek a nyugodt, társadalmi stabilitást és gazdasági fejlődést hozó évek a természetesek, de el kell mondani nekik, hogy ez nem mindig volt így, hogy mi történt azelőtt, s hogy mit veszíthetnének az ellenzék hatalomba való visszatérésével.

ié

Simicskó István a téma kapcsán úgy fogalmazott, bonyolultabb világban élnek a mostani fiatalok. Ha nem nyújtunk programokat, víziót a fiataloknak, akkor elveszítjük őket – hívta fel a figyelmet a frakcióvezető. Példaként megemlítette a honvédelmi sportközpontok táborait, programjait, tevékenységét.  

A fiatalok megszólításában nagy nehézséget okoz az, hogy ők virtuális valóságban élnek. Közösségi médiának hívjuk, de ami ott folyik, nem közösségépítés, hanem valami egészen más – húzta alá Nacsa Lőrinc, hozzátéve: ezért van szükség minél több valódi, a fiatalokat megszólító közösségi programra.

rktk

Hankó Balázs is csatlakozott a hozzászólókhoz, és elmondta, az egyetemisták, a szakképzésben részt vevők, ha fontosnak érzik, bizonyos ügyekben megmozdulnak. Példaként megemlítette, hogy a koronavírus-járvány idején országszerte több mint százezer műszakot vállaltak át orvostanhallgatók a szolgálatban lévő egészségügyi dolgozóktól.

őoá

Fülöp Attila azt emelte ki, hogy a közösség iránti természetes igénynek a Fidesz–KDNP politikai családja tud leginkább megfelelni az összes párt közül. Közösségi élet nélkül nincs emberi élet sem, és a Fidesz–KDNP megadja ezt az élményt az embereknek – fogalmazott.

A pódiumbeszélgetés végeztével izgalmas és tartalmas eszmecsere kezdődött a pódiumbeszélgetés résztvevői, illetve a KDNP helyi és megyei vezetőiből álló hallgatóság között.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!