Újabb magyar áldozatról adtak hírt

A miniszterelnök úr tegnap részletesen beszámolt arról, hogy milyen védőeszközök, milyen felszerelések és milyen emberi kapacitások állnak rendelkezésünkre a védekezéshez. Örömmel tájékoztatom önöket arról, hogy ma reggel leszállt az a gép, amely több mint hárommillió maszkot, százezer tesztet és 86 lélegeztetőgépet hozott át Kínából – tájékoztatott az operatív törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor.

kdnp.hu – magyarnemzet.hu

Az utánpótlása ezeknek az eszközöknek részint folyamatos. Másrészt az új eszközök beszerzése is biztosított ahhoz hogy megóvjuk embertársaink életét – hangsúlyozta.

Ennek az intézkedésnek a kapcsán, a tegnapi napon elkezdett kiszállítás ma reggel négy órára befejeződött, a kórházak dolgozói és a rendőrségi alkalmazottak megfeszített munkával eljuttatták azokat a védőeszközöket a kórházakba, amelyeket mostantól az intenzív osztályokon dolgozó összes kórházi alkalmazott viselni fog.

Lakatos Tibor beszámolt arról is, hogy 15 ezer forintra fog emelkedni a PIN-kód nélküli érintéses fizetés lehetősége a pénztáraknál, ezzel is szeretnék csökkenteni a felesleges kontaktusok számát.

Egyre több csaló próbál meg hasznot húzni a jelenlegi helyzetből, pénzt próbáltak kicsikarni az állampolgároktól, kiemelten az idősektől: ezügyben 14 eljárás indult meg.

Továbbra is ellenőrzik a házi karantén szabályainak betartását: eddig már 167 esetben szegték meg ezeket. Az üzletek zárva tartásának megszegése miatt eddig 40 esetben kellett feljelentést tenniük.

Lakatos Tibor arra is kitért, tegnap megjelentek Magyar Közlönyben azok a rendeletek, amelyek az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági intézkedéseket tartalmazzák. A megyei védelmi bizottságok megkezdték működésüket. És területi szinten koordinálják a feladatokat – tudatta.

Az elmúlt 24 órában újabb beteg halt meg

koronavírus-fertőzést követően, mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos. A fiatalabb hölgybeteg krónikus szív- és keringési, valamint számos anyagcsere betegségben szenvedett, amit felülfertőzött a koronavírus. Ő volt a kilencedik áldozat.

Jelenleg 187 beteget kezelnek kórházi körülmények között, 92-en kórházi karanténban vannak, 21 beteg meggyógyult. Összesen 6113 tesztelést végeztek el.

A fiatalabb áldozat jelzi, hogy bárki megfertőződhet és megfertőzhet bárkit, a vírus ugyanis bárhol jelen lehet – fogalmazott a tiszti főorvos, aki leszögezte: nyilvánvaló, hogy jóval magasabb a fertőzöttek száma, mint a betegeké.

A szakember megköszönte a külföldről hazatérőknek, hogy önkéntesen karanténban vonulnak, és az időseknek, hogy otthon maradnak. – Nem az idősek miatt van a járvány, de őket féltjük a legjobban – mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos ezután praktikus tanácsokkal szolgált.

A várandósokról, kismamákról elmondta: állapotuk nem jelent az átlagostól nagyobb kockázati tényezőt.

Azt azonban tudni kell, a védekezőképességük megváltozik, ami fogékonyabbá teszi őket például a vírus ellen. Fokozottan védjük őket, ne menjenek ki, tartózkodjanak a csoportos kapcsolatoktól. A kapcsolattartást helyezzék át infokommunikációs eszközeikre.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet a helyes és alapos kézmosás fontosságára.

– Kézmosás közben el kell számolni magunkban húszig, miközben a teljes kezünket, csuklótól az ujjak közéig szappanos, vagy fertőtlenítős vízzel mossuk meg – tanácsolta.

Archoz, szájhoz ne nyúljunk, mert a kezünkről így azonnal átadhatjuk a megtapadt vírust!

Rövid ideig, de intenzíven és naponta többször is szellőztessük ki a teljes lakást! A gyermekek játékait legalább naponta fertőtlenítsük! Egy liter vízhez 5 milliliter hypót adva, hatékony fertőtlenítőszert készíthetünk. Egészségügyi probléma esetén telefonon keressük a háziorvost, ne személyesen!

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, folyamatos az utánpótlás a védőeszközökből, az egészségügyi dolgozóknak és azoknak is, akik közvetlenül érintkeznek a fertőzöttekkel. Hozzátette, a rendőröknek, katasztrófavédelmi szakembereknek és a honvédségnek is juttatnak védőfelszerelést az egészségügyi dolgozók mellett.

Számos felmérés, becslés van arról, hogy meddig tarthat a járvány, de nem kívánunk találgatásba bocsátkozni, nem tudjuk megmondani, pontosan meddig fog tartani: a cél az, hogy minél hamarabb ellaposodjon a járványgörbe – fogalmazott a tisztifőorvos.

Bejelentették, hogy a háziorvosi betegellátás módosulni fog.

Akik akut légúti panaszokkal fordulnak szakemberhez, számukra külön egységeket alakítanak ki. Új típusú eljárási forma lesz az alapellátásban. – Reményeink szerint egy héten belül megvalósul az intézkedés – tette hozzá Müller Cecília.

Az online újságírói megkeresések kapcsán elmondták: sajnos néhányan nem tarják be a hatósági intézkedéseket, akik akkor fertőzhetnek meg valakit, amikor az utcára lépnek. – Nagyon fontos a hatósági intézkedések és ajánlások betartása – hangsúlyozta Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője.

Az esetszámok kapcsán újra elhangzott: egy fertőzött személy 2-3 másik embernek tudja átadni a betegséget.

– Magyarország időben cselekedett, 2-3 hónapot nyert a megelőző intézkedésekkel, amivel csökkenthető megbetegedések száma – hívták fel a figyelmet.

A honvédelmi iránytó csoportok kapcsán elhangzott, hogy ha szükséges, tovább bővítik az érintett vállalatok körét – feladatuk, hogy jelentsék az ellátásban, működésben esetlegesen fellépő zavarokat, hogy minél előbb el tudjuk azokat hárítani – tette hozzá Lakatos.

Müller Cecília elmondta, hogy publikus a járványkórházak kijelölése, folyamatosan bűvöl az intézmények száma, mostanra az összes fekvőbeteg ellátó hely bevonódott az ellátásba.

– Háromszorosra fog nőni az intenzív ellátási képesség – mondta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília cáfolta, hogy minden elhunytat tesztelnének koronavírusra. – Felesleges a boncolás, ha ismerjük a halál okát. Azonban, ha felmerül a koronavírus fertőzöttség gyanúja, akkor a halál beálltát követően rövid ideig tesztelhető az elhunyt, hogy utána a kontaktkörét felderítsék – szögezte le.

– Az intenzív ellátáshoz további eszközöket vásárol a kormány – folytatta Lakatos Tibor, hozzátéve: hogy minden egészségügyi dolgozó részére, illetve azok számára is, akik közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a fertőzöttekkel, ki fogják osztani a most beszerzett védőeszközöket. A kiosztás a veszélyeztetettségi szint sorrendjében történik meg.

Lakatos Tibor ezredes azt is elmondta, hogy jelenleg nincs még szükség a kiürített kollégiumok, szálláshelyek bevonására a járvány elleni küzdelembe.