VALAKINEK KELL A FÜRDŐ

A DEMOKRATA című hetilap interjút készített Hollósy Andrással, a miskolci FIDESZ és KDNP frakciók szóvivőjével Miskolc elmúlt három évéről, a fürdőhelyzetről és a város energiatermeléséről.

2022. október 3-án a miskolctapolcai szállodások számára új időszámítás kezdődött. Beköszöntött a bizonytalanság, az egyik napról a másikra élés, a kiszámíthatatlanság korszaka. A baloldali városvezetés döntése értelmében az Európában egyedülálló szépségű barlangfürdő egyik napról a másikra bezárt. A vállalkozók nyomására később bejelentették, hogy október végén mégis kinyit, de csak 2023. január 8-ig…

furdobejarat

Kiszámíthatatlanná váltak a mindennapok Miskolctapolcán. A barlangfürdő környéke hónapok óta járhatatlan: inkább háborús romokra emlékeztet, mint patinás korzóra. Ha nem riasztotta volna el a vendégeket a feltúrt park és a munkagépek látványa a fürdőhöz vezető sétányon, Szopkó Tibor alpolgármester levele gondoskodott arról, hogy a vendég garantáltan elkerülje Miskolctapolcát. Az alpolgármester arról tájékoztatta a helyi vállalkozókat, hogy október 10-én a Miskolctapolcai Barlangfürdő a másik három miskolci stranddal, fürdővel és wellnessközponttal együtt bizonytalan időre bezár.

A Demokrata birtokában van az a levél, amely szerint „Miskolc érdekeit szem előtt tartva megállás nélkül azon dolgozunk, hogy ebben a helyzetben is működőképes maradjon a város, a miskolci vállalkozók tovább végezhessék tevékenységüket, a miskolciak ne veszítsék el a munkahelyüket. Erőforrásaink azonban végesek, ezért az alapellátások biztosítása érdekében fájdalmas döntéseket is meg kell hoznunk. Ilyen fájdalmas döntés – amely közvetlenül is érinti az Önök vállalkozásait – Miskolc fürdőinek nyitvatartás-módosítása. Október 3-tól az Ellipsum Élményfürdő épületében garanciális munkálatok kezdődnek, ettől az időponttól nem fogad vendégeket. Október 10-től pedig a Miskolctapolca barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő üzemelése is szünetel. Ezen radikális intézkedés az egyetlen módja annak, hogy biztosíthassuk a fürdők jövő évi működését, hogy a turisztikai szezonra újra fogadhassanak vendégeket. További fontos információ, hogy október 3-án elkezdődik a leégett szauna bontása és helyreállítása, így a munkálatok idején a wellnessrészleg sem látogatható” – olvasható az alpolgármester tájékoztató levelében.

A bezárással egy időben a fürdőket üzemeltető Miskolc Holding csoportos létszámcsökkentés szándékát jelentette be a kormányhivatalnál. A bejelentés sors­csapásként érte a helyi szállodatulajdonosokat, akik már a novemberi négynapos hosszú hétvégére készültek.

Telefonon értük el Kilián Istvánt, a Hotel Kitty tulajdonosát.

– Nem vagyok a szállodában, mert az jelenleg egy szellemház. El kellett küldenem a dolgozókat, a vendégek a bezárás hírére sorra visszamondták a foglalásaikat, pedig a november eleji négynapos hétvégére telt házzal számoltunk – mondta a Demokratának a vállalkozó.

Kilián István a fürdő bezárásáról értesülve e-mailben tájékoztatta a vendégeket, akik egymás után mondták vissza foglalásaikat. A környező szállodákban is hasonló a helyzet. Amelyiknek van saját wellnessrészlege, több vendéget tud megtartani, de a visszamondások aránya így is meghaladta a hetven százalékot.

– Több mint kétmillió forintot kellett visszautalnom – tájékoztat Kilián István. – Akik ezt a rendeletet hozták, nem törődtek vele, hogy mi lesz azokkal, akik nem tudják törleszteni a hiteleiket, akiknek a szállodáját elviszi a bank, és mi lesz a dolgozókkal, akik most egyik napról a másikra az utcára kerülnek.

A helyi vállalkozók óriási felháborodására és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közbenjárására végül az a döntés született, hogy október 28-án pénteken a barlangfürdő mégis kinyit, de csak január 8-ig biztos a nyitvatartása.

Ebből újabb megválaszolhatatlan kérdések adódnak. Ki fog most két hónapra, a bizonytalanra munkát vállalni? Aki már máshol elhelyezkedett, visszajön-e egyáltalán?

– Az újranyitásról szóló bejelentés után ma úgy állunk, hogy egyetlen foglalásunk és egyetlen dolgozónk sincs. De mindenképp nyitunk, hogy fogadni tudjuk a vendégeket. Ha lesz még olyan, aki ezek után elhiszi, hogy a barlangfürdő valóban kinyit – teszi hozzá kesernyésen Kilián úr.

De mi vezetett idáig?

HollosyHollósy András

– Három év telt el azóta, hogy a baloldal átvette a hatalmat Miskolcon. A város soha nem látott mélyrepülésben van – mondta a Demokratának Hollósy András, a Fidesz–KDNP miskolci frakciójának szóvivője. Véleménye szerint még a szocializmus éveiben sem fordult elő, hogy az Európában is egyedülálló barlangfürdőt egy tollvonással bezárják. Az elmúlt évek adatai alapján a Miskolctapolcai Barlangfürdő az egyik legfontosabb turisztikai attrakció Magyarországon: megelőzi az egri várat, a hévízi, illetve zalakarosi fürdők látogatottságát is. És mindig nyereséges volt.

– A baloldali szivárványkoalíción belül mindenki a saját érdekeit nézi, ami sport­állásokban, álláshalmozásokban, luxus­utazásokban nyilvánul meg. Csak egy példa: már a Vadasparknak is külön szóvivője van. Több területen különösen aggasztó a helyzet: a közösségi közlekedés, a köztisztaság és a közbiztonság válságos állapotban van. Negyven százalékkal ritkították a járatokat, van olyan városrész, ahonnan óránként csak egy buszjárat indul.

A rendészet leépítésével, amely pedig komoly kiegészítője volt a rendőrség munkájának, újra romlik a közbiztonság Miskolcon, a belvárosban és az Újgyőri főtér környékén kéregető, drogos bandák jelentek meg. Ami pedig az energia, ezen belül a távhő árát illeti, 2019 és ’22 között folytatni kellett volna a korábbi fideszes városvezetés energiabiztonsági és energia-függetlenségi fejlesztéseit. Nem kiszállni az energiaiparból, hanem épp ellenkezőleg: növelni a város részesedését és bővíteni a geotermikus kapacitásokat, korszerűsíteni a Mihő rendszereit, hogy még több épületet és intézményt lehessen geotermikusan fűteni.

– Ha ez megtörtént volna, akkor ma az intézményi távhő fajlagos ára 30 ezer forint helyett az 5-10 ezres sávban helyezkedne el, és nem kellene pánikszerűen bezárni a városi létesítményeket – foglalta össze az elmúlt három év tapasztalatait a fideszes képviselő.

Hollósy András szerint az is érthetetlen, hogy miért nem működik a fideszes városvezetés által 2019-ben létesített naperőmű. Ha üzemelne, akkor 2022-ben a 65 forintos áramárral számolva nagyságrendileg száz, jövőre akár több száz milliós megtakarítást hozna a városnak.

Van nagyobb baj is. A Fidesz–KDNP frakciószóvivőjétől megtudtuk, hogy a járvány idején a barlangfürdőben leengedték a vizet a medencékből, ezáltal megszűnt a levegő természetes páratartalma, és repedezni kezdtek a falak. Kijavításuk újabb komoly költségekkel járt. Érthetetlen továbbá a Selyemréti Strandfürdő bezárása is, amely a város életében fontos szerepet tölt be a gyógytestneveléstől az úszásoktatásig. A strandfürdő két darab, egyenként 43 fokos saját termálkúttal rendelkezik, így a fürdő vízellátása önerőből is biztosítva van. Most mégis bezárták.

Ostorházi Imre, a Calimbra Hotel tulajdonosa szerint a miskolci baloldali városvezetés a DK kézi vezérlése alá került.

– Minden jel erre utal. Dukai Zoltán, a Miskolc Holding Zrt. vezérigazgatója több fórumon is elmondta: az állami vagyont nem lehet gazdaságosan üzemeltetni. Szerinte ezeket az állami és önkormányzati vagyonelemeket privatizálni kell. Meggyőződésem, hogy erre megy ki a játék: a baloldal szerint veszteséges a barlangfürdő, el kell tehát adni. Lehetőleg a másik három fürdővel együtt – foglalta össze a véleményét a szállodatulajdonos, aki szerint nem kizárólag a megemelkedett energiaárak okozták a veszteséget.

– Árulja el nekem valaki, minek kell három gépészt alkalmazni éjszakai műszakban, amikor nincs ott senki, és állnak a gépek? Vagy miért ég este tízkor az összes lámpa a bezárt Ellipsumban? A feleségem látta, amikor tegnap hazajött. Városszerte azt beszélik, hogy Miskolc január 6-a után csődbe megy, mert nem lesz pénz a város üzemeltetésére – mondja a vállalkozó, és külön felhívta a figyelmet a Miskolci Fürdők Kft. 2021-es beszámolójára.

A Miskolci Fürdők 2021-es éves nyilvános pénzügyi beszámolója szerint a cég nettó árbevétele 985 millió forint volt. Ezen belül a barlangfürdő 380 millió, a tapolcai strand 46, az Ellipsum 171, a Selyemréti Strandfürdő 118 millió forint nettó árbevételt termelt. Ehhez jött az összesen 812 milliós, nagyobbrészt állami támogatás, amelyből az Ellipsum 700 millió forintot használhatott fel. A cég adózás előtti eredménye mégis 188 millió forint veszteség volt! Hogyan csinálták? Senki sem tudja.

Illetve talán van magyarázat rá. A beszámoló tartalmazza az igénybe vett szolgáltatásokat is. Eszerint szakértői és tanácsadói díjakra 97 milliót, menedzsmentdíjakra 24, humán szolgáltatásokra 17, vagyonvédelemre 50, egyéb szakértői díjakra közel 15 milliót költöttek. Ha ezeket a tételeket összeadjuk – és a lista nem teljes –, már 203 milliónál tartunk, ami jól mutatja, hogy a Miskolci Fürdők Kft. ezek nélkül a tételek nélkül a megemelkedett energiaárak ellenére is nyereséges tudott volna maradni.

A hetek óta zajló csiki-csuki elbizonytalanította a vendégeket, aminek egyenes következménye a látogatottság és jegyárbevételek drámai csökkenése, amire a bezárás indokaként később hivatkozni lehet. És minden kész a privatizációhoz. Valakinek nagyon kell a fürdő… 

FORRÁS: https://demokrata.hu/magyarorszag/valakinek-kell-a-furdo-600801/?fbclid…

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!