„A baptistáknak köszönhetően térhetett haza 40 évvel ezelőtt a Szent Korona"

Ünnepélyes keretek között átadták a Magyarországi Baptista Egyház (MBE) új budapesti épületét, amelyet a kormány adott az egyház tulajdonába missziós, oktatási és szociális célokra.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke (Fotó: Váli Miklós)

A Budapest VI. kerületi Benczúr utcában lévő épület, a Baptista Ház szombati ünnepélyes átadásán Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, a KDNP alelnöke felidézte, hogy baptistáknak köszönhetően 40 évvel ezelőtt, 1978. január 6-án térhetett haza a Szent Korona, a jogar, az országalma és a kard.

A kormány és nemzet nevében az államtitkár köszönetét fejezte ki az egyháznak a negyven évvel ezelőtti, az azt megelőző üldözések során, valamint napjainkban is végzett szolgálataiért. A kormány és a nemzet köszönetképpen az ingatlan átadásáról döntöttek, és a többszintes épület felújításához 400 millió forinttal járulnak hozzá – közölte Soltész Miklós.

Az államtitkár beszélt arról, hogy 1946-tól Billy Graham baptista hitszónok 1977 szeptemberi magyarországi látogatásáig a magyarországi baptistáknak, keresztény hívőknek, egyházi vezetőknek sok-sok szenvedést, üldöztetést kellett megélniük.

A Szent Korona az országalmával, a jogar és a kard az Országház kupolacsarnokában 2018. január 5-én. Az 1945-ben az Egyesült Államokba került koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. Az évforduló alkalomból a Parlamentben január 6-án nyílt napot tartanak. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Kádárék véres kezű diktatúrájukat oldani akarták, a kényszer változást sürgetett. Így került sor – mint mondta – Kádár János vatikáni látogatására 1977 nyarán, majd 1977 őszén érkezett Magyarországra „Amerika lelkipásztora". A kommunisták akkor kimondták: Billy Graham prédikálhat, de cserébe visszakérjük a Szent Koronát.

A baptista egyház részéről segítette a korona hazatérését Jimmy Carter, az Egyesült Államok akkori elnöke, Billy Graham, Haraszti Sándor és Almási Mihály lelkészek. „Abban azonban nem vagyunk biztosak, hogy az akkori kommunisták közül akarva vagy akaratlanul kik voltak, akik ezt a hatalmas szolgálatot Isten tervében megtették" – fogalmazott Soltész Miklós hozzátéve: lehet, hogy nem tudták, de mégis részesei lettek a magyar nemzet megújulásának, a nemzeti tudat megerősítésének. Nem tudták, és nem is akarták esetleg, de a döntéssel hozzájárultak a kereszténység, a keresztény hit megmaradásához és annak megerősödéséhez.

A Szent Korona az országalmával, a jogar és a kard az Országház kupolacsarnokában 2018. január 5-én. Az 1945-ben az Egyesült Államokba került koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. Az évforduló alkalomból a Parlamentben január 6-án nyílt napot tartanak. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Azt mondta, a baptista egyházat a 32 bevett egyház részeként tartják számon, és az MBE erősíti a keresztény hitet Magyarországon.

Papp János, az MBE elnöke arról beszélt, hogy az ajándék nem csupán öröm, hanem felelősség és lehetőség is a szolgálatra. „Mi ezt szeretnénk a testvéreinkért és az egész nemzetünkért szolgálatként végezni" – fogalmazott.

Elmondta, Billy Graham 1977-es magyarországi látogatását követően szót emelt a magyar népért és a Szent Korona visszaadásáért. Három nappal az Egyesült Államokba történő visszaérkezése után Jimmy Carter „baptista amerikai elnök" aláírta a rendelet a magyar korona visszaadásáról. Három hónap múlva a Szent Korona már Magyarországon volt.

A Szent Korona az országalmával, a jogar és a kard, amelyeket a Honvéd Koronaőrség őriz az Országház kupolacsarnokában 2018. január 5-én. Az 1945-ben az Egyesült Államokba került koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. Az évforduló alkalomból a Parlamentben január 6-án nyílt napot tartanak. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Az átadott épülettel a baptisták a nemzetért szeretnének szolgálni – jelentette ki Papp János.

Az ünnepség részeként az épület falán az átadásról szóló emléktáblát lepleztek le és megemlékeztek a Szent Korona hazatérésnek 40. évfordulójáról is.

Jimmy Carter is a magyar Szent Korona visszatérésének évfordulójára emlékezik

Jimmy  Carter volt amerikai elnök is a magyar Szent Korona visszatérésének évfordulójára emlékezik.

Carter elnök Szenczy Sándor baptista lelkésznek, a magyar Baptista Szeretetszolgálat Washingtonban dolgozó vezetőjének címzett levelében intézett üzenetet a magyar néphez. A levélben a tekintélyes politikus kifejezte örömét, hogy csatlakozhat Szent István koronája visszatérésének évfordulós emlékezéseihez.

Látogatók sorban állnak az Országház előtt 2018. január 6-án, hogy a Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulója alkalmából tartott nyílt napon megtekintsék a nemzeti ereklyéket. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

„Ez volt a kezdete országaink javuló kapcsolatainak, és Magyarország ekkor kapta meg a legnagyobb kedvezményt élvező állam státuszát az Egyesült Államoktól" - fogalmaz üzenetében a volt elnök.

Jimmy Carter egyúttal üdvözölte a baptisták szolgálatait, Biblia-óráit és óvodás, valamint iskolás gyermekek körében végzett hivatásmunkáját is.

A tavaly ősszel 94. évébe lépő volt elnök maga is hívő baptista, aki szülővárosában, a georgiai Plainsben manapság is Biblia-órákat tart vasárnaponként a templomban. A korona visszaszolgáltatásáról szóló döntését a krónikák szerint az amerikai és a magyar baptisták is szorgalmazták.

Látogatók a Szent Korona hazatérésének negyvenedik évfordulója alkalmából tartott nyílt napon, 2018. január 6-án az Országházban, ahol a Honvéd Koronaőrség őrzi a nemzeti ereklyéket a koronázási palást kivételével. Az 1945-ben az Egyesült Államokba került koronázási jelvényeket Cyrus Vance külügyminiszter adta vissza a magyar népnek. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Annak idején az Amerikai Magyar Baptista Szövetség vezetője, Haraszti Sándor Billy Grahamnak, a híres prédikátornak közbenjárását kérte a korona ügyében, és Carter elnökként Graham unszolását is meghallgatva írta alá a magyar korona visszaszolgáltatásáról szóló elnöki rendeletét. Ez Billy Graham történelminek nevezett magyarországi látogatása után két nappal történt meg.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!