A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban - Interjú Harrach Péterrel

A nagyobbik kormánypártot ért támadások és a kizárására vonatkozó javaslat után a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke március 20-án Brüsszelben az EPP politikai gyűlésének ülése utáni nemzetközi sajtótájékoztatóján. A KDNP ugyanakkor egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a GONDOLA Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőt.

Harrach PéterHarrach Péter, a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető

A Fidesz az önkéntes felfüggesztést választotta, a KDNP egyelőre kitart az Európai Néppártban (EPP). Mi értelme van a maradásnak?

A kereszténydemokrata politizálásnak két szempontja van, a hitelesség és a hatékonyság. A hitelesség a kereszténydemokrácia követelménye, a hatékonyság a politikáé. A Néppárt egységét meg kellett őrizni, ezzel biztosítottuk hatékonyságát. A másik szempont bizonyítására még van idő. Remélhetőleg a választások után a sokszínű pártcsaládban csökken a liberális befolyás és erősödik a kereszténydemokrata. Ez a jelenlegi bennmaradásunk reménye és további bennmaradásunk feltétele.

Magukat kereszténydemokratának, keresztényszociálisnak nevező pártok Észak- és Nyugat-Európában teljesen liberális politikát folytatnak: támogatják az azonos neműek házasságát, és szükségszerűnek tartják a migrációt…

…a Néppártban ugyanaz a helyzet, mint az Unió egészében. Érvényesül azok befolyása, akik a mai értelemben vett liberalizmus hívei. Ők úgy képzelik el Európa jövőjét, hogy megtagadják a múltját. Azt a múltat, amelynek értékeit a hagyományok és közösségek hordozzák. Ezek jelentik számukra az új identitás kialakításának akadályát.

Mi lenne ennek az új identitásnak a lényege?

Elképzelésük szerint a kultúrák keveredése biztosítaná az egyének számára a szabad identitásválasztás lehetőségét. Ehhez kell a régi „kulturális kötöttségeket” levetni. Az utóbbi évek eseményei azonban látványosan megcáfolták elméletüket.

Harrach Péter

Mi emberi méltóságban gondolkodunk, szabadságban és jogokban, és legfőképpen felelősségben... Közösségekben gondolkodunk, családban, egyházban, nemzetben, ezek személyiséget gazdagító erejében.

A KDNP értelmezése szerint melyek a valódi kereszténydemokrata értékek?

Mi emberi méltóságban gondolkodunk, szabadságban és jogokban, és legfőképpen felelősségben. Ez utóbbi teszi helyre az emberi jogok eltorzult liberális értelmezését, vagyis nem saját jogaink abszolutizálása és kikényszerítése a cél, hanem sokkal inkább mások jogainak biztosítása. Közösségekben gondolkodunk, családban, egyházban, nemzetben, ezek személyiséget gazdagító erejében.

Vissza is tértünk a kiindulóponthoz: ha ekkora ellentétek vannak az EPP egyes tagpártjai és a magyar kormánypártok között, meddig érdemes az Európai Néppártban maradni?

Ha a választások után is marad az erőteljes liberális befolyás, akkor komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy keressünk egy hitelesebb pártcsaládot, még ha az kevésbé biztosítja is a hatékonyság szempontját. Nem mondom, hogy jó szívvel távoznánk, hiszen a sokszínűség önmagában már megszokottá vált. A döntő kérdés azonban mindig az, hogy mi a fő csapásirány. Várjuk meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!