Kreatív közösségi műhelyt alakítottak ki Békésen

A Szent Lázár Alapítvány létesítményét kedden adták át a Békés megyei városban.

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, közösségi, kulturális térként szolgáló intézmény átadásán Fülöp Attila (KDNP, képünkön), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára elmondta: a Széchenyi 2020 programnak köszönhetően 326 településen mintegy 20 milliárd forintból nappali szociális intézmények újultak meg az elmúlt időszakban és korszerűsödnek jelenleg is.

Hozzátette: ez segíti a nehezebb élethelyzetben levő családok összetartását, hiszen az érintettek nappali felügyelete lehetővé teszi a családban élő felnőttek munkavállalását.

Szólt arról, hogy működésének kezdetén a Szent Lázár Alapítvány nappali ellátó volt és ma is az részben. A nappali intézményekben lehetőség van a pszichiátriai, fogyatékossággal élő, idős hozzátartozók napközbeni elhelyezésére, akik így nem szakadnak ki a családból.

Fülöp Attila emlékeztetett: 2010-ben a polgári nemzeti kormány a foglalkoztatás bővítését tűzte ki célul. A megváltozott munkaképességűek közül akkor csak mindegy ötödik embernek volt munkája, ma már majdnem minden másodiknak - ismertette, megjegyezve, hogy ez a legfontosabb változás.

A kormányzat feladata a minél több munkalehetőség megteremtése, ehhez kellenek partnernek a gazdasági szereplők, a szociális szolgáltatók - mondta. Hozzátette: minél több szereplőt kell találni, akik – fejlesztő vagy akkreditált cégnél történő foglalkoztatás után – a nyílt piacon is meg tudják állni a helyüket.

Fülöp Attila megköszönte a helyi politikai szereplőknek és az alapítványnak is, hogy felismerték a TOP-os forrásból megvalósult beruházás szükségességét és lépéseket tettek a megvalósítása érdekében.

Dankó Béla fideszes országgyűlési képviselő elmondta, hogy összetartó közösség van Békésben, az önkormányzat munkáját kiegészíti a civil szervezetek tevékenysége.

Szólt arról, hogy az elmúlt tíz évben 18 százalékról 44 százalékra nőtt azon megváltozott munkaképességű emberek aránya, akik dolgoznak, ami mutatja, hogy ez a foglalkoztatási forma kezd Magyarországon is egyre elterjedtebbé válni; ma az országban 4,7 millió ember dolgozik, közülük csaknem 160 ezren megváltozott munkaképességűek.

Elmondta: a 2022-es költségvetésben mintegy 50,1 milliárd forint áll rendelkezésre – ez körülbelül 10 százalékkal több, mint az idei költségvetésben rendelkezésre álló forrás – a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatására.

Kálmán Tibor, Békés polgármestere (Fidesz–KDNP–Jobboldali Összefogás Békésért) üdvözölte a beruházást, méltatta a Szent Lázár Alapítványt, azt a „város értékének” nevezte.

Fülöp Attila BékésenKálmán Tibor polgármester, Dankó Béla, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kovács Istvánné, az alapítvány kuratóriumának elnöke, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Kovács Ildikó, az alapítvány igazgatója (b-j) átadja a Szent Lázár Alapítvány megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kreatív közösségi műhelyét Békésben 2021. augusztus 24-én (Fotók: MTI / Rosta Tibor)

Kovács Ildikó, az alapítvány igazgatója elmondta: Békésben 1997 óta működnek, folyamatosan fejlesztik tevékenységi köreiket, amelyek közül kiemelkedő a varroda, a sporthálókötés és a savanyítás.

Kitért arra: a most átadott közösségi tér eredetileg raktár volt, de úgy gondolták, hogy szerves részévé akkor válhatnak a városnak, ha az egészséges közösségépítésre, az integrációra, a megváltozott munkaképességű emberek gondjainak megoldására fókuszálnak. A raktározást segítette, hogy akkreditált foglalkoztatási támogatásból létesült egy bemutatóterem, ahol el tudták helyezni termékeiket.

A közösségi térben hagyományos, kézzel végezhető kreatív foglalkozásokat tartanak majd. Az alapítvány száznyolcvan embert foglalkoztat, közülük körülbelül húszan egészségesek, a többiek – jellemzően egészségkárosodásuk vagy alacsony iskolai végzettségük miatt – kétkezi munkát tudnak végezni – tájékoztatott.

A foglalkoztatás mellett szociális tevékenységeket is végeznek - közölte. Példaként említette, hogy jó kapcsolatot ápolnak a helyi gyógypedagógiai intézménnyel, ahol az iskolaépületben nyitottak egy foglalkoztatót. Emellett önerőből működtetik az Életrevalók Daganatos Klubját, ahol havonta egy alkalommal találkoznak az érintettek, akár családtagokkal együtt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!