„A magyar vidék a magyar jövő letéteményese” – Gaal Gergely miniszteri biztos a Vasárnapnak

A cél továbbra is a vidéki Magyarország fejlesztése, a vidéken élő emberek életkörülményeinek, boldogulási lehetőségeinek javítása. A településfejlesztés minden korszakban nemes feladat, amiről a világjárvány idején sem feledkezhetünk meg – nyilatkozta a Vasárnap.hu-nak adott interjújában az új miniszteri biztos. Gaal Gergely hozzátette, éppen ennek szellemében a 2021-es költségvetés a korábbi évekénél is jelentősen nagyobb hazai forrást nyújt a kistelepülések számára.

– Talán a leghosszabb titulus az Öné az országban: év végén nevezte ki Gulyás Gergely helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítéséért felelős miniszteri biztossá. Egyebek mellett feladata lesz a településfejlesztési igények felmérése is. Hogyan áll neki ennek a komoly feladatnak?

– A magyar vidék nem kis részben a magyar jövő letéteményese. Komoly történelmi előzményei vannak, hogy

a magyarságot sokszor a vidéki magyar emberek életösztöne, tehetsége, szorgalma őrizte meg a legnehezebb időkben is.

A kormány fontos feladata, hogy mindenki számára biztosítsa a 21. századi életkörülményeket és boldogulási lehetőségeket. Ehhez elengedhetetlen, hogy felkaroljuk a legkisebb településeken élők igényeit is. Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért Felelős kormánybiztos a 2018-as kormányalakítás óta irányítja a Miniszterelnökség településfejlesztési programjait.

Gaal GergelyGaal Gergely miniszteri biztos, a KDNP Országos Választmányának titkára, a párt Pest megyei elnöke

De vannak ilyen programok az Agrárminisztérium, a Belügyminisztérium kötelékében, továbbá az Európai Uniós források között is.

Feladatom leginkább a programokban érintett településeken történő személyes jelenlét, az igények megismerése, és azok beillesztése a fejlesztési programok valamelyikébe, valamint annak biztosítása, hogy minden probléma helyet kapjon valamelyik támogatási rendszeren belül, de ne legyenek átfedések.

Valóban komoly feladatról van szó, hiszen – ha csupán a Magyar Falu Programba tartozó, ötezer fős lélekszámnál kisebb településeket tekintjük – több ezer hazai falu és város érintett. Az Orbán Viktor miniszterelnök által elindított program kifejezetten a helyi, kistelepülési igényekre kínál megoldást, azaz a magyar falvak szükségletei hívták életre; mondhatjuk, hogy a magyar vidék írta.

– Mi az irányadó elv a fejlesztések során?

– Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a vidéki élet minőségének javítása áll a támogatások középpontjában. A programban magánszemélyek, önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházközségek, iskolafenntartók, civil szervezetek és a hazai, állami mellékúthálózat fejlesztéséért és karbantartásáért felelős állami cégek vehetnek részt.

A vidéki családalapítást és otthonteremtést segíti a falusi csok program, ennek keretében már több mint 16 ezer család igényelt vissza nem térítendő támogatást, közel 88 milliárd forint értékben.

A falusi útalap a rossz állapotú, akár évtizedek óta elhanyagolt mellékutak felújítására ad lehetőséget, erre két év alatt eddig 122 milliárd forintot biztosított a kormány, amelyből 1300 km út újult meg. A civil szervezetek munkáját segítő pályázatokon a kifizetett támogatások összege több, mint 130 milliárd forint, és több, mint 12 ezer pályázat nyert.

– Milyen programok indulnak ebben az évben, mire lehet pályázni?

– A cél továbbra is a vidéki Magyarország fejlesztése, a vidéken élő emberek életkörülményeinek, boldogulási lehetőségeinek javítása.

A településfejlesztés minden korszakban nemes feladat, amiről a világjárvány idején sem feledkezhetünk meg. A 2021-es költségvetés ezért a korábbi évekénél is jelentősen nagyobb hazai forrást nyújt a kistelepülések számára.

A korábbi pályázati lehetőségek megmaradnak, az eddigieknél is nagyobb keretösszegekkel. Folytatódik a falusi csok, a mellékutak felújítása, támogatást kapnak a civil szervezetek is. Idén a Magyar Falu Program egyik új eleme a falusi kisboltok támogatása.

– A KDNP Pest megyei szervezetének elnöke is egyben. Marad ideje erre a tisztségre is?

– A Kereszténydemokrata Néppártban az elmúlt másfél évtized alatt újabb és újabb, egyre komolyabb feladatokkal bízott meg a tagság, amelyek kapcsán lehetőséget kaptam a kereszténydemokrata politikai közösségért végzett munkára. A legutóbbi, 2018-19-es tisztújítások óta a Pest megyei szervezet elnökeként és az Országos Választmány titkáraként megtisztelő számomra, hogy e választott tisztségek mellett miniszteri biztosként hozzájárulhatok a kormányzat nemzetépítő munkájához is.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!