Rétvári Bence: Minden forrás biztosít a kormány a koronavírus elleni védekezésre

Brenner Koloman (Jobbik) arról beszélt az Országgyűlésben, hogy szerinte káosszal és kapkodással terhelt az a politika, amellyel a kormány a magyar kulturális élethez viszonyul.

Rétvári Bence (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára minderre elmondta: fontos a nemzeti kultúra megerősítése, mert ez „az identitásunk alapja". A kormány elkötelezett emellett, amit az is mutat, hogy európai összehasonlításban kifejezetten sokat fordít a kultúrára - mutatott rá.
    
A képviselőnek azt mondta: az önök kultúrpolitikája „széles ívet írt le" az elmúlt években. Nem igaz, hogy rombolás történt volna a felsőoktatásban, az egyetemi rangsorok szép eredményeket mutatnak.
    
Az Országgyűlés azonban 104 igen szavazattal - 40 nem és 1 tartózkodás mellett - elfogadta a választ.

Harangozó Tamás (MSZP) köszönetet mondott az operatív törzs, a rendvédelem, az egészségügy munkatársainak és az államigazgatásban dolgozóknak a koronavírussal kapcsolatos munkájukért.
    
Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg is 400 üres, betöltetlen körzeti orvosi hely van Magyarországon, miközben Olaszországban 20 ezer egészségügyi dolgozót vesznek fel azonnal, és megkönnyítik egészségügyi intézmények műszerek beszerzését.
Arra kérte a kormányt, hogy mérje fel a lélegeztetőgépek számát és szerezze be késlekedés nélkül a szükséges eszközöket.
    
A kabinetet arra is felkérte: intézkedjen, hogy minden iskolában egyforma módon jelenjenek meg a fertőtlenítés eszközei, illetve fontolja meg, hogy ha szükséges, a tavaszi szünet előrehozásával reagáljon a járványügyi helyzetre.
    
Azt is felvetette: át kellene tekinteni a járványügyi helyzettel kapcsolatos munkaügyi szabályokat és tájékoztatni kellene az állampolgárokat a jogaikról és kötelességeikről. Úgy vélte: ha valamikor, akkor most indokolt lenne, hogy minden 18 év feletti magyar névre szóló levelet kapjon a koronavírussal kapcsolatos helyzetről.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára megerősítette: a javaslatok jó részével már foglakozott az operatív törzs. Megerősítette: minden forrás biztosít a kormány a koronavírus elleni védekezésre. Hangsúlyozta: teljes mértékű a nyilvánosság az ügyben, az állampolgárok napi 24 órában kérhetnek információkat ingyenes zöld számon és az interneten is.

Az MSZP kormányon csökkentette a nyugdíjakat

Korózs Lajos (MSZP) arra volt kíváncsi az Országgyűlésben, mi a kormány válasza „a bérektől rohamosan leszakadó" nyugdíjakra? Szerinte a nyugdíjak növekedése jelentősen elmaradt az elmúlt évek nettó bérnövekedésétől.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: az MSZP kormányon csökkentette a nyugdíjakat, ezért vádaskodik. Ha a Korózs Lajos által vázolt nyugdíjszámítási módot vezették volna be, éves szinten 60 ezer forinttal kevesebbet kaptak volna a nyugdíjasok - mondta.

Rétvári Bence: Az elkülönítés a beteg és a társadalom érdekeit is szolgálja

Sebián-Petrovszki László (DK) azt kérdezte az Országgyűlésben, mit tesz a kormány a koronavírus miatt karanténba kényszerültek gondjainak enyhítéséért.

Hangsúlyozta, hogy a kéthetes karanténban tartózkodás idejére nem jár fizetés és a munkajogi szakértők szerint táppénz sem. Az államnak arról is gondoskodnia kell, hogy ne érje hátrány azokat, akik nem tudják a pénzügyi kötelezettségeiket teljesíteni ebben az időszakban, például nem képesek befizetni a csekkjeiket vagy hitelüket - hangsúlyozta.
    
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt felelte, hogy mindenki belátja, az elkülönítés a beteg és a társadalom érdekeit is szolgálja.
    
Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi törvény definiálja a keresőképtelenséget. Fontos, hogy a munkáltatók is együttműködjenek, ezért ha tudnak, akkor adjanak olyan beosztást, amit távmunkában vagy otthonról is lehet végezni - közölte.
    
Amennyiben valakit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, akkor a tisztifőorvos erről értesíti a háziorvosát, aki ezt igazolja, így az érintett jogosult az általános szolgáltatásokra - közölte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!