A Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának közleménye

Mivel legutóbb a médiában az az erős kritika látott napvilágot, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Kara nem minden esetben járt el szabályosan – a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) által 1997-ben adott felhatalmazásnak megfelelően – a korábbi Sacra Theologia Doctor (nemzetközileg elismert katolikus teológiai doktori címek) PhD fokozattá történő átminősítése során, így a következőket kívánjuk leszögezni:

1) A PPKE Hittudományi Karán az átminősítéseket végző (a MAB által jóváhagyott) nemzetközi szakértői bizottság - a más egyetemeken ezzel a feladattal megbízott bizottságokkal való összehasonlításban is - mind személyi összetételében, mind tagjainak nemzetközi szakmai (oktatói és kutatói) elismertségében, minden kétséget kizáróan kiemelkedő volt, ami döntését kizárólag a magyar és az egyházi jog által kapott felhatalmazás - és nem más külső befolyás vagy egyéb indíttatás - alapján hozta meg.

2) Az átminősítési eljárás - amint azt már a 2012. november 20-án kiadott közleményben is jeleztük — nem automatikus volt, hanem a beadott egyedi kérelmeket vizsgálta.

3) A vizsgálat tárgya tekintetében újra utalunk a 2012. november 20-i közleményünkben foglaltakra, amelyek megítélése és mérlegelése az adott tudományterületen nemzetközileg bevett sztenderdek alapján a nemzetközi átminősítő bizottság jogkörébe tartozott (nem kérhetők tehát számon a katolikus teológia tudományának müvelésén sem a humán, sem a reáltudományok területén alkalmazott kritériumok, eszközök és formák, és a más — állami, nem tisztán hitéleti területen oktatói és kutatói tevékenységet végző - felsőoktatási intézmények szabályzatában foglalt egyedi előírások).

A nyelvismeret tekintetében szükséges rögzíteni, hogy a nyelvismeret és az állam által elismert nyelvvizsga fogalma nem ugyanaz. Ennek megfelelően az átminősítő bizottság szükségét látta annak, hogy az adott tudományterület nemzetközi szakirodalmának megismerését lehetővé tevő nagy nyugati nyelvek vizsgával igazolt ismeretét (azaz, hogy a jelölt a tudományos szakirodalmat képes megérteni és megfelelően feldolgozni, ami nem jelent feltétlenül állami nyelvvizsgával igazolt ismeretet) ellenőrizze. A második idegen nyelv, az valamely – az adott tudományterület müveléséhez nélkülözhetetlen – további idegen nyelv vizsgával igazolt – de nem feltétlenül állami nyelvvizsgával igazolt – ismeretét jelentette, amelynek ellenőrzésére szintén kiterjedt a vizsgálat. A nemzetközi átminősítő bizottság ezzel összefüggésben ellenőrizte az akkor hatályos, az Apostoli Szentszék által kiadott kötelező jogszabályoknak való megfelelés fennállásai, is (vö. Sapientia Christiana apostoli konstitúció és a hozzákapcsolt Ordinationes), hiszen a tisztán hitéleti képzéseknél az állam a tartalmi kérdések tekintetében a saját belső előírásoknak való megfelelést vizsgálhatja. Az említett egyházi belső jogszabályok előírják a latin nyelv és a biblikus nyelvek ismeretét a doktori fokozat megszerzéséhez. A latin, a biblikus görög és héber nyelv ismerete - ahogy korábban is - feltétele volt már 1991-ben is az egyetemi fokozat teológiából történő megszerzésének (azaz előfeltétele a doktori képzésnek), mivel a belőlük előírt vizsgakötelezettségen túl, a biblikus exegézis keretébe tartozó főtárgyak ezeken a nyelveken elemezték a Szentírás szövegét. Magában a doktori védési eljárásban pedig akkor is – és mind a mai napig - szerepel egy, a jelölt számára ismeretlen latin szöveg olvasása, fordítása és megfelelő elemzése, ami a katolikus teológia műveléséhez elengedhetetlen teológiai latinitás kellő szintű elsajátítását hivatott igazolni.

4) A tudományos tevékenység megítélését a bizottság minden esetben az adott tudományterület - azaz a katolikus teológia mint tisztán hitéleti tudomány - sajátosságait szem elolt tartva végezte. Megjegyzendő, hogy a tudományos tevékenység fogalma jóval tágabb, mint a felsőoktatási oktatói tevékenységé vagy címé,

5) Az átminősítő bizottság a vizsgálati eljárás eredményét a konkrét ügyek kapcsán egyesével tekintette át, és a kellően megismert tényekel mérlegelve hozta meg döntését, amelyben súlyozottan szerepelt, ha az átminősítendő doktori fokozat minősítése summa cum laude eredményű volt (aláhúzandó, hogy a doktori fokozat minősítése a doktori fokozatszerzési eljárásban nem azonos fogalom a doktori dolgozat minősítésével).

Az átminősítések idején hatályos Alkotmány, amint a jelenlegi Alaptörvény alapján is, a tudományos minősítésekben, kizárólagosan az adott tudomány művelői jogosultak eljárni. így PPKE fenntartja, hogy az 1997 és 1999 között a Hittudományi Karon felállított nemzetközi bizottság minden egyes átminősítést ügy esetében szakmailag korrekten, az egyházi és állami előírásoknak mindenben megfelelően járt el. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyúttal határozottan visszautasítja az átminősítő bizottság tagjainak nemzetközi szakmai tekintélyét és boldog emlékét sértő kijelentéseket.

Budapest, 2012. december 23.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!