A kkv-szektor digitális átalakulásának segítése stratégiai fontosságú

A témában Földi László (KDNP) országgyűlési képviselő intézett "azonnali kérdést" az illetékes államtitkárhoz a közelmúltban az Országgyűlésben.

 

kdnp.hu – Bartha Szabó József

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): - Államtitkár Úr! Mára alapvető kritériummá vált, hogy egy sikeres cég működéséhez elengedhetetlen a megfelelő minőségű informatikai háttér kiépítése és annak működtetése. A kis- és középvállalkozásoknak mint a hazai gazdasági élet meghatározó szereplőinek is ki kell tudniuk használni a magyar gazdasági életben meghatározóvá vált digitalizációban rejlő lehetőségeket. A kkv-szektor digitális átalakulását éppen ezért stratégiai fontosságú segíteni, emellett támogatnunk és fejlesztenünk kell a hagyományos iparágak digitalizációját is technikai és szemléletbeli értelemben egyaránt.

- Államtitkár Úr! Az elmúlt időszakban már számos intézkedés történt a kkv-k fejlődésének támogatására. Vissza nem térítendő támogatások, pályázati lehetőségek mellett mérsékeltük a társasági adót, a munkáltatói járulékot, a kisvállalati adót, és megemeltük az alanyi áfamentesség bevételi határát. Ezek mind-mind csökkentik a vállalkozói terheket, és hozzájárulnak az adminisztráció egyszerűsítéséhez is. A működési feltételek általános javítása mellett támogatási és pályázati programokkal kell segítenünk a kkv-k működését. Utalnék itt például a „Digitális jólét” programra vagy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával 2016-ban indított infokommunikációs, motivációs és szemléletformáló programra, amelynek a „Modern vállalkozások programja ‑ Vállalkozz digitálisan!” a címe, s amihez már majdnem tízezer vállalkozás csatlakozott. Éppen ezért kérdezem államtitkár urat:

- Mit tesz a kormány a hazai kis- és középvállalkozások digitális fejlesztéseinek ösztönzése érdekében?

- Milyen anyagi támogatást nyújt és milyen programokat finanszíroz? Milyen további eszközökkel növeli a kormány a vállalkozások versenyképességét?

***

KARA ÁKOS (a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára): - Képviselő Úr! A kormányzati cselekvés középpontjában a gazdaságfejlesztés áll valóban a hagyományos értelemben vett gazdasági területeken és a digitalizáció tekintetében is, hiszen a jelen és a jövő a gazdaságban is a digitalizációról szól. A gazdasági fejlődés és a növekvő versenyhelyzet egyre nagyobb kihívások elé állítja a magyar vállalkozásokat. Ma egy cég sikeres működéséhez elengedhetetlen a megfelelő informatikai háttér, és elengedhetetlen a megfelelő infokommunikációs alkalmazások napi működtetése. Enélkül nem beszélhetünk vállalati hatékonyságról sem.

A kormány ezért több olyan támogatási konstrukciót indított a gazdaságfejlesztés keretében, ahol hazai, illetve uniós források közösen segítik a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások tevékenységét.

- A digitalizáció és az infokommunikáció tekintetében jelenleg közel 60 milliárd forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre hazai, illetve EU-s forrásból. Ez a jelen helyzetben jelentős és szükséges támogatás. A magyar kormány e tekintetben nem követi az európai trendeket, hanem az élvonalban van. Az a szándéka és eltökélt célja a kormánynak, hogy Európa legjobbjai közé segítse a magyar vállalkozásokat, akár mikro-, akár kicsi, akár közepes vállalkozásokról van szó.

- Tervezzük, hogy az elkövetkezendő hónapokban a hazai kis- és középvállalatok versenyképességének növelése érdekében kockázati tőkealapot is létrehozunk. Ennek a tervezett összege egy 10 milliárdos keret.  A magyar kormány szándékai szerint ezek a források jól és hatékonyan kerülnek majd felhasználásra, hogy ne csak a vállalkozások, hanem az ország versenyképességét is jelentősen javítsák.

***

FÖLDI LÁSZLÓ: - Államtitkár Úr! Ezt a kérdést azért is tettem föl, mert abban a választókerületben, ahonnan én jövök nincsenek nagyvállalatok, ott igazából kis- és közepes vállalkozások vannak vagy éppen mikrovállalkozások.  Ennek a térségnek a vállalkozásaiban kiemelkedő szerepet játszik az informatika, hiszen ha ezt nem tudják jól kiépíteni, és nem tudnak megfelelő forráshoz jutni, akkor bizony nem tudnak versenyképesek lenni. Tehát ezért is örvendetes számomra, hogy nagyon sok pénzzel, mintegy 60 milliárd forinttal támogatja a kormány EU-s és hazai forrásból ezeket a vállalkozásokat. És én bízom benne, hogy nemcsak a magyar, hanem Európa élvonalába kerülnek ezek a kis- és közepes vállalkozások.

***

KARA ÁKOS: - Képviselőtársaim! Röviden utalnék arra a környezetre, ami egyébként infokommunikáció tekintetében nemcsak a kkv-szereplőket, tehát nemcsak a gazdaságot, hanem általánosságban segítik a lakosságot is. Jól állunk a szélessávúinternet-programunkkal, ott ugye az a célunk, hogy körülbelül egymillió háztartás számára tegyük elérhetővé a szupergyors internetet. Megindítottuk azt a mérnökprogramot, amelynek a keretében több informatikusa lesz Magyarországnak. Azt gondolom, hogy ez általános igény. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával is sikeres programot hajtunk végre, aminek a keretében eddig valóban közel 10 ezer vállalkozást tudott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megszólítani. Ez egy fontos, jelentős lépés,  a magyar vállalkozások számára a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ugyanis korrekt és jó együttműködő partner.