Mik a legfontosabb intézkedései a közigazgatási rezsicsökkentés második részének, és várhatók-e további könnyítések?

A fenti témában kérdezte az illetékes államtitkárt Földi László kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

 

kdnp.hu - Bartha-Szabó József

FÖLDI LÁSZLÓ (országgyűlési képviselő, KDNP): - Magyarországon a kormány számos intézkedésével bizonyítja, hogy a rezsicsökkentést minden fronton komolyan veszi. 2015-ben 489 ezren mondtak véleményt konzultáció keretében a közigazgatási bürokráciacsökkentésről és rezsicsökkentésről. Ennek eredményeként a parlament 2015 decemberében megszavazta az egyes hatósági eljárások illetékének és igazgatási szolgáltatási díjának megszüntetéséről szóló törvényt, ami 12 milliárdos megtakarítást jelentett az állampolgárok és a vállalkozások számára.

- Az intézkedés nyomán 2016. január 1-től csökkentek az eljárási illetékek költségei. Egyes alkotmányjogok érvényesítése, kötelezettségek teljesítése, valamint a társadalmi igazságosság érdekében ingyenes lett számos eljárás, így megszűnt a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállításának, a cégkivonat kiállításának, az állandó személyazonosító igazolvány és lakcímet igazoló hatósági igazolvány kiállításának, a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa kiállításának és a gépjárművezetői engedély kiállításának illetéke.

- A további közigazgatási rezsicsökkentés érdekében a tavaly nyári újabb konzultáció keretében negyedmillióan nyilvánítottak véleményt, a kormány pedig mérlegelte, hogy mely területen történjen újabb rezsicsökkentés. Törvényjavaslatát az Országgyűlés 2017. február 21-én elfogadta. Mindezek alapján kérdezem államtitkár urat:

- Mik a legfontosabb intézkedései a közigazgatási rezsicsökkentés második részének?

- Várható-e esetleges további könnyítés, illeték- és díjcsökkentés a közigazgatási rezsicsökkentés keretében?

***

KOVÁCS ZOLTÁN (a Miniszterelnökség államtitkára): - Képviselő Úr! Magyarországon erősödik a gazdaság, és ennek következtében az ország is erősebbé válik. Az ország vezetése lemondhat olyan nagy társadalmi csoportokat érintő kedvezményekről, amelyek bevételként jelentkeznek az állam oldalán. Így például igazgatási szolgáltatási díjakról vagy adott esetben illetékekről. De ezt nem öncélúan teszi a kormány, hanem megkérdezi nemzeti konzultációnak is hívható internetes és személyes konzultáció révén a választópolgárokat, akik megjelennek ügyfélként az államigazgatásban. 2015 augusztusában mintegy 400 ezren mondtak véleményt, hogy melyek azok az illetékek, illetve a képviselő úr által is említett igazgatási szolgáltatási díjak, amelyekről az állam lemondhat. Itt különböző társadalmi csoportokat céloztunk meg. A fiatalok körének egy csoportját, a többgyermekes családok csoportját, a vállalkozói kört, és ennek folytatása megtörtént 2016-ban is. Szintén több százezren mondtak véleményt, hogy melyek azok az illetékek, illetve szolgáltatási díjak, amelyekben jó lenne, ha csökkentené az állam a befizetési kötelezettséget, vagy egyáltalán meg is szüntetné.

- A parlament február végén döntött és ma már ki is hirdették a törvényt. Március 16-ával lép hatályba, tehát onnantól alkalmazzák mind a kormányablakban, mind a különböző hatósági eljárásoknál azokat a díjcsökkentéseket, amelyeket a képviselő úr is említett. Hogy mondjak én is néhányat: magánszemélyek terheinek csökkentésére irányuló jelentősebb javaslat például, hogy a 65 év feletti állampolgárok ingyen válthatnak ki útlevelet, vagy az anyakönyvi kivonat is díjmentes lesz az elkövetkezendő időszaktól. Korábban a családi otthonteremtési kedvezmény igazolásához is illetéket kellett fizetni. Ezek most mind-mind megszűnnek.

- A vállalkozások ebben az esztendőben, március 16-tól mintegy 2 milliárd forinthoz közelítő díjcsökkentésre számíthatnak. Ha ehhez hozzátesszük a korábbi mintegy 2-2,5 milliárdnyi megtakarítást cégügyekben és a vállalkozásokat érintő ügyekben, mellétesszük még a lakosság mintegy 10 milliárd forintos megtakarítását, akkor azt mondhatjuk, hogy évente 10-15 milliárd forint közötti rezsicsökkentésről, megtakarításról beszélhetünk. Ennek következtében úgy gondoljuk, hogy a bürokrácia nemcsak akként csökken, hogy változtatjuk, egyszerűbbé tesszük a jogszabályokat, hanem azon a módon is, hogy a különböző díjak csökkentésre vagy megszüntetésre kerülnek, így nem kell postára menni, hanem az eljárási kérelem benyújtását követően intéződnek az ügyek. Ez különösen fontos az otthonról intézhető elektronikusan intézhető ügyek tekintetében. Erre figyelemmel meg tudom erősíteni képviselő urat, hogy folytatni kívánja az állam ezt a programot: most éppen az autóstársadalmat érintő kérdésekben. Tehát a feltett kérdésére igennel tudok válaszolni.

***

FÖLDI LÁSZLÓ: - Különösképpen fontosnak tartom a közigazgatási rezsicsökkentés azon részét, amely jól illeszkedik a családtámogatási rendszerbe, például azt, hogy 18 év alatt a közigazgatási eljárásért ez év március 1-jétől nem kell fizetni. Ebből is egyértelműen látszik a kormány azon szándéka, hogy valóban a magyar emberek érdekében, a magyar családok érdekében tett és reményeink szerint a jövőben is tesz lépéseket. Államtitkárúr válaszát köszönöm és természetesen elfogadom!