Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun megye: 5 kereszt
Baranya megye: 12 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 4 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Mellszobrot avattak Barankovics Istvánnak az országgyűlési irodaházban

Az elvhűséget emelte ki Barankovics István életművét méltatva az egykori kereszténydemokrata politikus mellszobrának felavatásakor a róla elnevezett országgyűlési irodaházban hétfőn Latorcai János parlamenti alelnök, a KDNP politikusa.

„Csak elveink megőrzésével szabad politizálni”, ahogy Barankovics István tette – mondta Latorcai János.

Kifejtette:

a keresztény etikát, életszemléletet követte, nem fogadta el sem a fasizmust, sem a kommunizmust; amikor a Mindszenty-per idején Rákosi Mátyás, az állampárt vezetője megpróbálta arra kényszeríteni, hogy tanúskodjon a bíboros ellen, a becsületet választotta.

 

A kommunizmus szellemi utódai a történelem átírására törekednek, a toleranciára hivatkozva megkérdőjelezik az értékeket, megfosztanak a tradícióktól és önfeladásra késztetnek, holott szükség van szilárd erkölcsi kapaszkodókra: a jövőt, a megmaradást ez szolgálja, a jelenlegi kormány is ezt tartja szem előtt – hangoztatta Latorcai János.

Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke kiemelte: Barankovics István hű maradt kereszténydemokrata elveihez a második világháború, a német megszállás és a nyilas terror alatt csakúgy, mint az azt követő szovjet megszállás és a kommunista diktatúra kiépülése idején.

A háború után a szabad, független Magyarország létrehozásának reményével látott neki a Demokrata Néppárt szervezésének. Megpróbált a kommunista hatalommal együtt élni, de amikor felismerte, hogy az értékelvű politika kudarca ítéltetett, az emigrációt választotta. New Yorkban hunyt el 1974-ben, de örökül hagyta a modern európai kereszténydemokrácia programját – mondta a NEB elnöke.

Barankovics István mellszobrát a róla elnevezett országgyűlési irodaház aulájában avatták fel. A szobrot megkoszorúzta mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Latorcai János és Földváryné Kiss Réka.