Fülöp Attila: Fontos cél a gyermekvédelem elismertségének növelése is

Május végéig tart a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány, addig minden megyében lehetőséget kívánunk adni a jelentkezéshez, és célunk a gyermekvédelem és a szociális szakma társadalmi elismertségének növelése is — mondta el a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásárt felelős államtitkára. Több nevelőszülőre van szükség a nagy intézmények felszámolása miatt is. Ma (2019.02.18.) éppen Várpalotára érkezik a népszerűsítő kampány.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

A nevelőszülőségben a legfontosabb a lelkület és az elhivatottság, amely nem nyolcórás foglalkozást jelent, hanem 24 órás, a gyermek életét meghatározó elkötelezettséget – jelentette ki lapunknak Fülöp Attila. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára hozzátette: erre a nemes feladatra keresnek jelentkezőket, hiszen huszonháromezer gyermek van a gyermekvédelemben, ebből tizenötezren nevelőszülőknél élnek, a gyermekotthoni férőhelyek kiváltásával pedig a jelenlegi 5200-nál több nevelőszülőre van szükség, ugyanakkor utánpótlásra a kiöregedés miatt is szükség van.

– Május végéig tart a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány, addig minden megyében lehetőséget kívánunk adni a jelentkezéshez, célunk a gyermekvédelem és a szociális szakma társadalmi elismertségének növelése is – mondta el az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy 2014-től a nevelőszülőség speciális foglalkoztatási jogviszonynak minősül, és 2020. január 1-jétől bevezetik a nevelőszülői gyedet, így erre az ellátásra a gyermek kétéves kora alatt a nevelőszülők is jogosultak lesznek.

A gyermekekért való felelősségvállalás fontos érték Magyarországon – ezt hangsúlyozzák ősztől kezdve a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány állomásain, Debrecenben, Szegeden, Székesfehérváron, Zala és Pest megye településein, legutóbb Miskolcon, majd Szekszárdon, ma pedig délután négy órától a Veszprém megyei Várpalotán a Jó Szerencsét Művelődési Központban. Készülnek még Somogy, Nógrád, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Ezekre az alkalmakra kitelepülnek a nevelőszülői hálózatok, és elmondják, milyen örömökkel és nehézségekkel jár a nevelőszülőség. A népszerűsítő kampány részeként minden megyében a nevelőszülők pódiumbeszélgetésen mondják el tapasztalataikat, a gyerekeknek, fiataloknak pedig Lehetetlen nincs címmel rajzpályázatot hirdettek, amelyen országszerte háromezren vettek részt. Fülöp Attila hangsúlyozta: az országos kampány során szeretnék felhívni azoknak a figyelmét, akik elhivatottságot éreznek vagy esetleg még nem tudnak erről a hivatásról, hogy bátran jelentkezzenek nevelőszülőnek.

A nevelőszülői hivatással 2014 óta együtt jár a foglalkoztatási jogviszony, és az elmúlt négy évben az egy gyermek után járó havi 15 ezer forint a négyszeresére, 60 ezerre emelkedett. Emlékezetes, hogy legutóbb 2013-ban volt nevelőszülőséget népszerűsítő kampány, akkor 1050 fő jelentkezett. A 2018–2019-es kampány során ehhez hasonló érdeklődést remélnek.

A majdani nevelőszülőnek a lakóhelye szerint illetékes területi gyermekvédelmi szakszolgálat, a Tegyesz nevelőszülői hálózatánál kell jelentkeznie. Környezettanulmányt készítenek a jelentkező otthonában, be kell szerezniük egy három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt. A leendő nevelőszülőnek és házastársának (élettársának) a törvény által kötelezően előírt hatvanórás felkészítő tanfolyamon kell részt vennie.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!