A Koszovóban szolgáló magyar katonáknál tett látogatást Simicskó István

Magyarország és Európa stratégiai érdeke, hogy a Nyugat-Balkán stabil térség maradjon – emelte ki Simicskó Isván honvédelmi miniszter pénteken az MTI-nek Koszovóból nyilatkozva, hozzátéve: „a katonai jelenlétünk a béke és a stabilitás szempontjából kiemelkedően fontos".

Simicskó István elmondta: Magyarország arra a törekszik, hogy Afganisztántól Irakon keresztül a válságövezetekben segítsék a stabil életviszonyok kialakítását. Ez hangsúlyosan fontos a nyugat-balkáni tértségben is.

A Magyar Honvédség mintegy ezer katonája szolgál külföldi missziókban; a legnagyobb létszámban, csaknem négyszáz katonával Koszovóban teljesítenek szolgálatot.

A honvédelmi miniszter megjegyezte: a 20 NATO tagországgal biztosított nyugat-balkáni térség abból a szempontból is fontos, hogy az illegális tömeges migrációval szemben fellépő országok biztonságát erősítsék.

Simicskó István tanácskozott a KFOR-parancsnokkal, az olasz Salvatore Cuocival, találkozott a katonákkal, ünnepi állománygyűlésen köszönték meg nekik szolgálatukat, s karácsonyi ajándékcsomagokat is átadtak a katonáknak.

A honvédelmi miniszter a koszovói állománygyűlésen tájékoztatást adott a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program céljairól, állásáról. Kiemelte, hogy annak kiemelt része a katonák megbecsülése illetményemeléssel, továbbá az egyéni felszerelések, s technikai fejlesztések révén is.

A koszovói magyar kontingens táborába Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke is elkísérte a honvédelmi minisztert. A fideszes képviselő az MTI-nek nyilatkozva azt emelte ki: jól esett hallani – Magyarország területén kívül is – ahogy a magyar katonák azt mondták: „Hazámat szolgálom!". Mint kifejtette: látható és érezhető volt, hogy minden katona tisztában van azzal, hogy Koszovóban is – ahol gazdasági és egyéb lehetőségeihez mérve is felülteljesítve az 5. legnagyobb lélekszámú kontingenst adja Magyarország – a magyar érdekeket szolgálják.

Németh Szilárd – aki először járt a koszovói táborban – azt is kiemelte: azt tapasztalta, a magyar katonákat szeretik, elégedettek azzal a munkával, amit végeznek.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!