Máért - Semjén Zsolt: Teljes konszenzussal fogadták el a zárónyilatkozatot

Teljes konszenzussal fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülése a zárónyilatkozatot. A magyar belpolitikában szokatlan egyetértés van a reális erőt képviselő politikai pártok és a határon túli magyar szervezetek között - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Semjén Zsolt kiemelte: egyetlen kivétel van, a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja, amely nem jelent meg az ülésen a meghívás ellenére.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülését követően tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Várkert Bazárban 2018. november 16-án. (MTI fotó: Mohai Balázs)

A Máért történetében egyedüli, hogy ilyen történt, és ez nem a kormánnyal, hanem a határon túli magyarsággal szembeni udvariatlanság – mondta a kormányfő helyettese. Kifejtette: rajtuk kívül valamennyi parlamenti párt és a határon túli magyarság képviselői között egyetértés van abban, hogy a határon túli magyarságnak jár a magyar állampolgárság, a szavazati jog, az autonómia.

Az identitásmegőrző programokra jutó forrásokat 2010 óta megtízszerezték, és óriási siker a gazdaságfejlesztés, amire ötvenmilliárdot költöttek – tette hozzá Semjén Zsolt. A magyar kormány 33 ezer külhoni magyar vállalkozás fejlesztésében vett részt – mondta, hangsúlyozva, hogy ezzel mindenki nyer, a külhoni magyarság, az ott élő többségi nemzet és a magyar gazdaság is, mert a magyar GPD is bővül.

A Szülőföldön magyarul program keretében 230 ezer, magyar iskolába járó gyereket támogatnak. A juttatás összege évi 22 ezer 400 forint, amelyet a Rákóczi Szövetség 10 ezer forinttal egészít ki – mondta Semjén Zsolt. Jelezte: arról diskurzus folyik, hogy az oktatási-nevelési támogatás esetében érvényesítsék-e a rászorultsági elvet. Az óvodafejlesztési program részeként több mint 700 óvoda épül, illetve újul meg – tette hozzá. Semjén Zsolt kiemelte: az összes kutatás azt mutatja: ha egy gyerek magyar óvodába jár, akkor könnyebben megmarad az iskolarendszeren belül. Kitért arra is, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-programon keresztül 140 ösztöndíjast küldenek a diaszpórába, a szórványt támogató Petőfi Sándor-program keretében pedig 73 ösztöndíjas utazik ki. A Határtalanul programra 6 milliárd forintot biztosítanak, az a cél, hogy ne legyen olyan magyar diák, aki úgy végzi el az iskoláit, hogy nem járt külhoni magyar területen. Azt is finanszírozzák, ha külhoniak érkeznek Magyarországra – mondta.

Kárpátaljáról elmondta, hogy a magyar diplomácia minden, Ukrajnát érintő NATO- és uniós eseményt megakadályoz, amíg a jogsértések folytatódnak. Az ottani magyar orvosok, ápolók, tanárok, lelkészek támogatását ugyanakkor megduplázzák, az éves összeg 500 ezer forint lesz, ami lehetővé teszi a szülőföldön maradásukat.

Potápi Árpád János közölte: 2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz a Magyar Állandó Értekezlet döntése alapján. A zárónyilatkozatban első helyen szerepel Kárpátalja helyzete, az ottani magyarság mellett Magyarország, a magyar kormány és az összes külhoni régió kiáll – közölte Potápi Árpád János.