Soltész Miklós: Az egyházi beruházások az egész közösséget szolgálják

Az egyházi beruházások erősítik, szépítik az adott közösséget, várost: a tervezők, a kivitelezők munkalehetőséget kapnak, az egyházaknak pedig a hitéleti és karitatív tevékenységüket tudják általuk megvalósítani – fogalmazott a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön Kőszegen.

Soltész Miklós a város egyházi ingatlanainak mintegy hatmilliárd forint kormányzati támogatással zajló felújítása kapcsán beszélt arról, hogy „nem kell foglalkozni azokkal”, akik támadják ezeket a beruházásokat, de el kell mondani nekik, hogy az egész közösséget szolgálják.

A kormánytámogatás jóvoltából megvalósulhatott Kőszegen a Kálvária-templom, a Szent Imre Missziósház és Verbita Központ, a Szent Vér temetőkápolna, valamint az egykori Szent Erzsébet Szegényház és kápolnájának felújítása, amelyeket a bejárást követő ünnepségen adták át egyházi vezetők és politikusok részvételével.

Soltész Miklós ennek kapcsán felidézte, hogy

három évvel ezelőtt is megtekintették az akkori állapotokat, amelyhez képest mára olyan mértékű a változás, ami kevés városban tapasztalható. Helyesnek nevezte, hogy az egyház kérésekkel fordul a kormányhoz, hiszen kiválóan együtt tudnak működni.

 

Jelezte, hogy az elmúlt bő évtizedben hozott család- és egyháztámogatási programoknak köszönhető, hogy jelentős változások indultak el Magyarországon. Ezek nélkül mintegy 160 ezerrel kevesebb gyermek született volna, és nem csökkent volna a felére, 21 ezerre az abortuszok száma tíz év alatt.

Egy friss felmérés szerint a magyar emberek 80 százaléka fontosnak tartja a tízparancsolatot, az egyházaknak is köszönhető, hogy ez a felfogás a magyar társadalom sajátja – hangsúlyozta az államtitkár.

Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke elmondta: elsősorban a hatalmas, neogót stílusban épült Jézus Szíve templom tragikus állapota indította el a felújításokat, a templom tetőborítása ugyanis szivárgott, a tetőzet kezdett tönkremenni, hullott a vakolat, ráadásul dőlni kezdett a templomtorony. A kormány 2020-ban döntött úgy, hogy Kőszeg legfontosabb egyházi, közcélú épületeinek felújítását támogatja.

Kitért arra, hogy 1773-ban a város adományokból hozta létre az akkori szegényházat, amelyet kápolnájával és harangtornyával együtt újítottak most fel, helyet adva ezzel a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász tevékenységének.

A megszépülő épületek nemcsak a vallási közösség életét és karitatív tevékenységét segítik, de büszkék lehetnek rájuk a kőszegiek, illetve a város turizmusát is szolgálják. A város és a környék szegényeit is segíti, azokat, akik betegség vagy koruk miatt erre rászorulnak - jelentette ki Székely János.

Ágh Péter, a város országgyűlési képviselője, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy 2020 januárjában egyezett meg Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy Kőszeg egyházi értékeinek megmentését a kormány több mint hatmilliárd forinttal támogatja. Mindezen túl a város útjainak felújítására is több milliárd forintot fordítottak, de új temető kialakításáról és mentőállomás építéséről is szólt a megegyezés, a legfrissebb döntés szerint pedig a várost elkerülő gyorsforgalmi út kivitelezése is megvalósulhat.

Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a vasiak olyan helyen élnek, ahol a tájak, az erdők, az illatok, az ízek elkísérik az itt élőket egész életükben, és mindezeket kiegészíti az a sok évszázados építészeti örökség, ami a kulturális identitás része. Mindezekből kiemelkedik Kőszeg, ami nemcsak a vármegyének, hanem az egész Kárpát-medencének egy ékszerdoboza.

Básthy Béla polgármester (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett, Kőszegnek volt egy nehéz évszázada, és most „álomszerűen élik meg”, hogy kifelé tartanak ebből az időszakból. Kormányzati segítség nélkül nem tudták volna felújítani az egyházi ingatlanokat, amelyek többségében a 18. században épültek, amikor pedig a várost felgyújtották, pestisjárvány sújtotta, mégis az akkor itt élők hittek a városukban, és távlatokban gondolkodtak.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!