Harrach Péter béremelésekről, napirend előtt

Csak kemény munkával és kitartással, fokozatosan lehet ezt a bérkülönbséget mérsékelni. Egy olyan ponthoz érkeztünk, amikor jelentősen csökkent a különbség. Egyértelműen a gazdasági teljesítménynek köszönhető – fogalmazott a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

HARRACH PÉTER (KDNP): - Tisztelt Ház! Gyakran halljuk azt a mondatot, hogy a nyugat-európai bérek mögött elmaradnak a magyar bérek. Ez így igaz. Hosszú évtizedek óta tart már. A létező szocializmus és a nyugati kapitalizmus gazdasági teljesítménye közötti különbségig nyúlik vissza. Aki azt mondja ki, hogy ha mi kerülünk kormányra, akkor rövidesen megszüntetjük ezt a különbséget, és ezt komolyan is gondolja, az alkalmatlan a kormányzásra. Ez a politikai blöff kategóriája, ehhez hasonlókat már ma is hallottunk. Csak kemény munkával és kitartással, fokozatosan lehet ezt a bérkülönbséget mérsékelni. Most is ez történt. Egy olyan ponthoz érkeztünk, amikor jelentősen csökkent a különbség. Minek köszönhető ez? Egyértelműen a gazdasági teljesítménynek. Ez tette lehetővé, hogy a kormány a közszféra minden területén jelentős béremeléseket hajtson végre. Ez igazolja azt a gazdaságpolitikát és pénzügypolitikát, ami egyértelműen Matolcsy György nevéhez fűződik, és amit a gazdasági minisztérium jól hajt végre.

- Ha nagyobb összefüggésbe helyezzük a béremelés kérdését, akkor azt kell mondanunk: az egészséges társadalomban a jogoknak és a felelősségnek valamiképpen összhangba kell kerülni. Úgy is mondhatnánk, hogy a lehetőségek megteremtése és a kötelezettségek teljesítése. A lehetőségeket az államnak kell megteremteni, a munkához való jogot és lehetőséget, és ez egyre inkább megtörténik, ha figyelembe vesszük a foglalkoztatási adatokat. De hozzátartozik a munkavállalók felelőssége is, és máris elértünk a tisztességes bérhez, hiszen a tisztességes munka megköveteli a tisztességes bért. A pedagógusoknál ez több lépésben, 5 év alatt 50 százalékos béremelést eredményez. De a felsőoktatás 15 százalékos, plusz 5-5 százalékos béremelése is idetartozik. A kultúra területén 15 százalékos volt, a rendvédelmi dolgozóknál 30 százalékos, amit követ háromszor 5 százalékos béremelés. És ne hagyjuk ki a kormányhivatalok tisztségviselőit sem, akik 30 százalékos, néhány esetben akár 50 százalékig elmenő béremelést kapnak.

- Számunkra azonban, legalábbis számomra most a legfontosabb az egészségügyi béremelés. Gondoljunk arra, hogy az orvosok idén 107 ezer forinttal kapnak többet, és jövőre újabb 100 ezer forintos béremelésük lesz. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok praxisonként 130 ezer forinttal többet kapnak az idén, mint tavaly. A védőnők idei növekedése 30-35 ezer forint, a fogorvosoké 50-55 ezer forint lesz. De az egészségügyben számomra talán sokkal fontosabb a szakdolgozók béremelkedése, hiszen ott volt a legnagyobb a lemaradás. Az idén 26,5 százalékkal emelkedik a bérük, jövőre 12 százalékkal, majd újabb 8 és 8 százalékkal két éven keresztül. Hozzá kell tennem: a mozgó bér is emelkedni fog. Ebben a kategóriában az OKJ-s képzésben részt vett ápolók bére emelkedik legjobban, a folyamat végén elérheti a 75 százalékot.

- Úgy gondolom, hogy mindenkinek, ellenzéki képviselőnek is az a dolga, hogy fanyalgás nélkül örüljön ennek a hírnek, és ne rontsa el mások örömét!