Hargitai János: Az ellenzék gyenge és erőtlen, ezért fordul erőszakhoz

Nem tudta elfogadni az Országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésének napirendjét, így a testület nem tárgyalt 38 képviselő fegyelmi ügyéről a tavaly december 12-i plenáris ülésen történtekkel összefüggésben.

Hargitai János országgyűlési képviselő, a KDNP ügyvezető alelnöke, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke
    
A képviselők a december 12-i ülésen - ahol a munka törvénykönyve túlóra szabályozásának változásairól döntöttek - különböző eszközökkel, így a pulpitus elfoglalásával akadályozták, hogy a levezető elnök levezesse az aznapi szavazásokat. Latorcai János (KDNP), az Országgyűlés alelnöke végül a parlamenti helyéről, kormánypárti politikusoktól körbevéve végezte munkáját.
    
A bizottsági ülés elején az érintett ellenzéki képviselők azt kezdeményezték, hogy a testület nyilvános ülésen tárgyalja fegyelmi ügyüket. Hargitai János (KDNP), a bizottság elnöke jelezte, hogy a házszabály alapján nincs lehetőség a nyilvános ülésre és az erről szóló szavazáson a testület ezt el is vetette, mint ahogy az sem kapott többséget, hogy a bizottság kezdeményezze a házszabály módosítását.
    
Ezt követően ellenzéki képviselők nem szavaztak a napirend elfogadásánál, így a bizottság - amely paritásos elven működik - nem tudta megtartani ülését. Hargitai János újságíróknak elmondta: maratoni ülésre készültek, 38 ellenzéki képviselő fegyelmi ügyét tárgyalták volna. Ugyanakkor úgy látja, az ellenzéki képviselőknek szándéka sem volt a bizottsági ülés megtartására.
    
Kitért arra, hogy a házszabály világosan rögzíti, a fegyelmi ügyeket zárt ülésen kell tárgyalni. Az ülést az érintett kívánságára sem lehet nyilvánossá tenni. Napirendet pedig csak közös akarattal lehet elfogadni, amiről az ellenzék nem szavazott, így meghiúsult az ülés - magyarázta.
   
Hargitai János elmondta: ezt követően - a házszabály szerint - a képviselőknek lehetőségük van folytatni az eljárást, és az Országgyűléshez fordulhatnak. A parlament a fegyelmi ügyekről vita nélkül dönt majd - jelezte.
    
A KDNP-s politikus szerint az érintett képviselők megfosztották a vitától magukat, az ülésen érvelhettek volna, hogy miért látta esetleg rosszul a házbizottság, vagy a házelnök a december 12-i ülésnapon tevékenységüket, miért volt jó, amit csináltak.
    
Hozzátette, az ellenzék összehangoltan cselekedett, amikor gyakorlatilag megakadályozták az ülést. Arról, hogy a keddi ülésen történteket az ellenzéki képviselők mobiltelefonnal rögzítették, és a Facebookon közvetítették, azt mondta, ez december 12-e óta zajlik ilyen „durván".
    
„De hát valamivel meg kell mutatni magukat a külvilágnak, létszámukat tekintve gyengék és erőtlenek, ezért fordulnak erőszakhoz" - fogalmazott a bizottsági elnök. Hozzáfűzte, ez történt december 12-én is, amikor gyakorlatilag erőszakkal próbálták megakadályozni az ülés vezetését. Szerinte ugyanakkor az ellenzéki képviselők tévedésben vannak, amikor azt gondolják, azzal, hogy ezt ország-világ előtt megmutatják, a népszerűségüket növelik. A közvélemény-kutatások nem ezt jelzik, ássák tovább a sírjukat - vélte.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!