Hosszú távon életforma lesz a szabad vasárnap

Két hónap múlva át kell tekinteni a tapasztalatokat, és egy kormányrendeletben további „megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe”, hogy az üdülőhelyeken vasárnap is nyitva legyenek az üzletek – mondta a vasárnapi zárva tartásról a Népszabadságnak Harrach Péter. Álláspontja szerint a fő szabálynak akkor is annak kell lennie, hogy nem dolgoztatunk embereket az egyetlen közös pihenőnapon. Sőt, előbb-utóbb, ha a gazdaság erre már lehetőséget biztosít, általánossá tesszük a szabad vasárnap kiterjesztését.

kdnp.hu
Forrás: NOL

Harrach Péter kifejtette, a képviselői javaslatnak nem kötelező tartozéka a hatástanulmány. 2011-ben hallott róla, hogy a kormány szándékozik ilyet végezni, de nem ismerte a tartalmát. A KDNP parlamenti frakciójának a vezetője az elbocsátásokra és a kieső bevételekre vonatkozó kérdésre válaszolva úgy fogalmazott:  a valóság megcáfolta a kiszivárogtatott tanulmány adatsorát az elbocsátások száma és a járulékkiesések tekintetében is. „Ezek nem igazak” – állítja Harrach Péter, arra hivatkozva, hogy a multinacionális cégek nyilatkoztak arról, hogy nem lesznek elbocsátások. Ezen kívül azt látja az álláshirdetésekből, hogy munkaerőhiány van a kereskedelemben. Szerinte „eltúlzottak és hangulatkeltőek” azok a megnyilatkozások, hogy a vasárnapi zárva tartás társadalmi fogadtatása negatív lenne, ezek mögött bevallottan nagyvállalkozók akciói vannak.

A KDNP alelnöke nem vitatta, hogy a bevásárlók egy részét kellemetlenül érinti a zárva tartás, de mint mondta, az a nagy előnye a törvénynek, hogy a munkavállalók számára hosszú távon életforma lesz a szabad vasárnap, hiszen nem kötelezhetik őket munkavégzésre, „és ez sokkal nagyobb érték és eredmény, mint amit egy vásárlói szokás átrendezése okoz”.

Harrach Péter meggyőződése szerint két hónap múlva át kell tekinteni a vasárnapi zárva tartásról hozott intézkedés hatását, és egy kormányrendeletben – és erre a törvény lehetőséget biztosít – további „megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe”. A KDNP-s politikus példát is említett, szerinte az üdülőhelyeken az üzletek számára biztosítani kell a nyitva tartás lehetőségét. Felidézte, hogy a KDNP már 2011-ben is javasolta, hogy 12 olyan vasárnap legyen, amikor nyitva lehetnek az üzletek, ha ezt elfogadták volna, akkor a Balatonon az üzletek főszezonban vasárnap is nyitva lehetnének (jelenleg a szabályozás 5 ilyen vasárnapot enged). Ha a kormány két hónap múlva áttekinti a tapasztalatokat, megvan a lehetőség arra, hogy „a kormány némi korrekcióval javítson a helyzeten”.

A KDNP-s politikus szerint a fő szabálynak akkor is annak kell lennie, hogy nem dolgoztatunk embereket az egyetlen közös pihenőnapon. Sőt, előbb-utóbb, ha a gazdaság erre már lehetőséget biztosít, általánossá tesszük a szabad vasárnap kiterjesztését. Így a szabad vasárnap nemcsak a kereskedelemben valósul meg, hanem máshol is.

Arra a kérdésre, hogy milyen munkahelyek, feladatkörök esetén lenne tiltva a vasárnapi munka, Harrach Péter úgy válaszolt: „ott, ahol dolgoznak, még mindig egymillió ember dolgozik vasárnap. A kivételek meg kell, hogy maradjanak, a szolgáltatásban és a folyamatos munkavégzést igénylő üzemekben, például egy kohóban nem lehet leállni a munkával, de a rendőrnek, újságírónak, a politikusnak is dolgoznia kell”. A munka törvénykönyve olyan „lazán” szabályozza a kivételeket, hogy megvan a kibúvás lehetősége, és például egy varroda esetében is meg tudják találni az indokokat a munkavállalók vasárnapi dolgoztatására. Ma is pihenőnapnak számít a vasárnap, és nem lenne ördögtől való, ha valóban csak az dolgozna vasárnap, akinek muszáj – mondta a KDNP frakcióvezetője.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!