Surján László: A bolt kinyit, a szívünk bezárul

„Az ellenzék és a kormány közötti antagonisztikus ellentét kóros jelenség, és a haza kárára van. Érdemes azt figyelni, hogy az ellenzék miként vonul ki minden olyan egyeztetésből, amelynek célja a közös vélemény kialakítása. Ez árt az országnak, de szerencsére, amint a közvélemény-kutatások tíz éve mutatják, árt az árokásóknak is" – Surján László a Magyar Hírlapban megjelent írása.

Surján László
magyarhirlap.hu

Két elemre vezeti vissza a vasárnapi nyitva tartásban történt fordulatot Bogár László a Magyar Hírlap április 20-i számában megjelent Bezárás kizárva című írása. Szerinte a kereskedelmet, a pénzt és a médiát uraló globális hatalom erősebb, mint a kormány, a magyar társadalom jelentős része pedig erkölcsileg és szellemileg kiüresedett.

Nehéz vitába szállni a megállapítással, de árnyalandó és kiegészítendő. A történtekben ugyanis a tőke profitéhsége nem vagy csak mérsékelten játszott szerepet. Több cégvezető elismerte: nem csökkent, hanem nőtt a bevételük. Nem következtek be azok a károgó jóslatok, amelyek a kereskedelem összeomlásával riogattak, a nagy üzletláncok kivonulását vizionálták, a munkanélküliség és az állami kiadások tetemes növekedését, a GDP drámai csökkenését vetítették előre.

Egy év alatt a szereplők rájöttek, nincs mitől tartaniuk, az emberek alkalmazkodnak az új nyitva tartási időkhöz, és hat nap alatt is megveszik, amit meg akarnak venni. Aki gazdasági károkra hivatkozva akarja vasárnap kinyitni az üzleteket, az a tényekkel találja szembe magát.

Bogár László másik tételét magam is vallom. Már 1990 előtt is érezhető volt a társadalom atomizálódása: az emberek csak magukkal törődtek, másoktól viszont elvárták, hogy a kedvükre tegyenek. Felbomlóban a családi közösség, eltűnőben az egymással való szolidaritás. Az eltelt negyedszázadban ez a folyamat nemhogy nem állt meg, felerősödött. Az a polgár, aki öt napot dolgozik a héten, elvárja, hogy akkor mehessen vásárolni szabadnapjain, amikor csak kedve szottyan, mit bánja ő, hogy ezzel százezreket foszt meg attól, amiben neki része van: a munka és pihenés egészséges ritmusától, a családi együttléttől.

Bogár László is jól látja ezt, amikor cikke végén Hamvas Bélára hivatkozik. Rövid távon, hónapok, röpke évek alatt nem lehet megváltoztatni az emberek gondolkodását, ehhez idő és erőfeszítés kell. Éppen ez a politika feladata. Barankovics István rámutatott: a politikus nemcsak követi, hanem irányítja is a közvéleményt. Ennek az irányításnak az egyik eszköze a törvényhozás. A vasárnapot illetően ez tavaly megtörtént. Az eltelt egy év sajnos nem volt elég ahhoz, hogy a maguk kényelmét kedvelők elfogadják a helyzetet.

A program nélküli, tagadásból élő, a közélet perifériájára szorult baloldalt az utánzás vezette. A Fidesz–KDNP annak idején az úgynevezett szociális népszavazással sok, eredetileg baloldali szavazót is maga mellé állított. Vissza akarták adni a kölcsönt. Van azonban egy óriási különbség. A vizitdíj eltörlésének kérdésében nem az volt a lényeg, hogy ne kelljen a háromszáz forintokat fizetni. Azért kellett az egyetlen lehetséges eszközzel, a népszavazással ezt megszüntetni, mert a kampányban az MSZP miniszterelnöke határozottan cáfolta, hogy bármi ilyesmit terveznének. Ha elfogadjuk, hogy a kampányban elhangzottaknak semmi közük a valósághoz, akkor a politika minden gazemberséghez szabad kezet kap. Gyurcsány letagadta saját terveit. Sem Orbán Viktor, sem Semjén Zsolt nem mondta soha, hogy vasárnap nyitva maradnak az üzletek. Már az első Orbán-kormány alatt is felmerült a szabad vasárnap gondolata, de akkor nem volt rá elég idő és akarat.

A történtekből több tanulság adódik. A társadalom (egy része) gondolkodásának megváltozásához a törvényhozásban egyetértésre kellene jutni. Az ellenzék és a kormány közötti antagonisztikus ellentét kóros jelenség, és a haza kárára van. Ki a hibás ebben? Érdemes azt figyelni, hogy az ellenzék miként vonul ki minden olyan egyeztetésből, amelynek célja a közös vélemény kialakítása. Ez árt az országnak, de szerencsére, amint a közvélemény-kutatások tíz éve mutatják, árt az árokásóknak is.

A közösen vállalt alapértékekre, a nemzeti minimumra nagy szükség van. Ám az ellentét olyan mély, hogy erre sokáig nem látok esélyt. A kormányoldal olyan rendelkezésekre törekszik, amelyek a jót erősítik az emberekben, s a baloldal szavazatszedési reményei az emberben lévő rosszra, jelen esetben az önzésre támaszkodnak. Nem látok esélyt a hídverésre. Vasárnap nem a boltokat, hanem a szívünket kellene kinyitni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!