Jó állapotban a magyar gazdaság, van fedezete a béremeléseknek

2010 óta több mint 660 ezer emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma,  szemben a szocialista kormányokkal, amikor több mint 400 ezer ember veszítette el a munkáját. Sorozatban 44. hónapja, tehát három és fél éve tart a reálbérek növekedése is hazánkban.

kdnp.hu - Bartha Szabó József

A kereszténydemokraták képviselője napirendelőtti felszólalásának nem tervezett bevezetőjében félreérthetetlenül rámutatott:

- Szocialista Képviselőtársaim! Miután tudatosan nem vettek részt az Országgyűlés délelőtti 1956-ra emlékező ünnepi ülésén  a  KDNP nevében is elmondhatom: ez a kérdés erkölcsi kérdés. Vannak történelmi pillanatok, amelyek különlegesek. ’56 is egy különleges történelmi pillanat. Különleges történelmi pillanat azért, mert ezekben a történelmi pillanatokban az igazság, a jó és a rossz közötti különbség kristálytisztán feltárulkozik. Itt minden fekete és fehér. Valaki vagy az ’56-os hősök mellett áll, vagy velük szemben. Itt nincs köztes álláspont. Önök azzal, hogy nem vettek részt a  az Országgyűlés közös ünnepi ülésén megint elődpártjuk, az MSZMP oldalára álltak.  

HOLLIK ISTVÁN (KDNP): - Képviselőtársaim! Rátérve az eredetileg tervezett és bejelentett témámra elmondhatom: a kormányzati munka csak akkor lehet sikeres, ha segít a magyar embereknek abban, hogy évről évre tudjanak lépni egyet előre, mindehhez pedig társulnia kell költségvetési fegyelemnek is. Érdemes tehát ebből a szemszögből megvizsgálni a Fidesz-KDNP-kormány munkáját.

- Ahhoz, hogy valaki előre tudjon lépni az életében, két dologra biztosan szüksége van: munkára és arra, hogy a munkájáért kapott jövedelme évről évre többet érjen. Ebből a szempontból az elmúlt hat év kormányzati munkája eredményesnek mondható. Eredményesnek , hiszen 2010 óta több mint 660 ezer emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a versenyszférában 430-440 ezer emberrel többen dolgoznak 2010-hez képest, szemben a szocialista kormányokkal, amikor 2002 és 2010 között több mint 400 ezer ember veszítette el a munkáját. Ma a foglalkoztatási ráta már 70 százalék fölött van, de természetesen nagyon sokat kell még tenni annak érdekében, hogy elérjük azt a 75 százalékos szintet, amit az Európai Unió 2020-ig önmaga elé tűzött mint uniós átlagot.

- Ha az elvégzett munkáért kapott bér vásárlóértékét nézzük, ott is biztató tendenciákat tapasztalhatunk. A KSH múlt héten nyilvánosságra hozott adatai alapján 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek a nemzetgazdaságban 2016 első nyolc hónapjában. Ezzel sorozatban 44. hónapja, tehát három és fél éve tart a reálbérek növekedése hazánkban. A gazdaságélénkítést, amelynek eredményei a felsorolt foglalkoztatási mutatókból jól láthatóak, az tette lehetővé, hogy a kormány fegyelmezett és takarékos költségvetési politikát folytatott. Emlékezhetünk még arra, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányoknak nyolc év alatt egyszer sem sikerült a költségvetési hiányt 3 százalék alá vinni,  sőt, volt, amikor az majdnem elérte a 10 százalékot. Ezzel szemben a Fidesz-KDNP-kormány 2011 óta ez alatt tartja a hiány mértékét, tavaly és várhatóan idén is 2 százalék alatti hiánnyal számolhatunk. Emellett pedig csökken az államadósság, és az uniós átlag felett van a GDP bővülése is.

- Mindez természetesen lehetőséget teremt arra, hogy jelentős béremeléseket hajtson végre a kormány, valamint életpályamodelleket indítson el. A pedagógusok életpályája öt év alatt 50 százalékos béremelést eredményez, de a felsőoktatás 15 százalékos plusz 5-5 százalékos béremeléséről sem feledkezhetünk meg. És nem feledkezhetünk meg az egészségügyi béremelésről sem. Az orvosok idén 107 ezer forinttal kapnak többet, és jövőre újabb 100 ezer forintos béremelésük lesz. Az alapellátásban dolgozó háziorvosok praxisonként 130 ezer forinttal kapnak többet idén, mint tavaly. A védőnők idei bérnövekedése 30-35 ezer forint, a fogorvosoké több mint 55 ezer forint lesz. Idén 26,5 százalékkal emelkedik a bérük a nővéreknek; jövőre 12 százalékkal, majd újabb 8 és 8 százalékkal két éven keresztül.

- Mindezek alapján tehát azt mondhatjuk, hogy Magyarország stabil, fejlődő pályán halad, és jövőre is minden valószínűség szerint minden magyar ember tud lépni egyet előre!