Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Fidesz-KDNP-frakciószövetség a jövő hétre

Sorsfordító döntés előtt áll az Unió, mert először fordul elő, hogy a hitel fölvételének garanciáit a tagállamok állnák – mondta Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a KDNP országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amelyen Simicskó István megválasztott KDNP-frakcióvezető bejelentette a rendkívüli parlamenti ülés kezdeményezését.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a KDNP országgyűlési képviselője és Simicskó István, a KDNP megválasztott frakciovezetője (KDNP Fotó)

Először fordul elő az Európai Unió történetében, hogy az Unió maga fog hitelt felvenni és ennek a garanciavállalói maguk a tagállamok lennének – mondta Hollik István. Ez súlyos döntés minden tagállam, így Magyarország számára is, ezért a Fidesz-KDNP a jövő hét elejére rendkívüli ülést kezdeményez. Hogy pontosan milyen javaslatot terjesztenek elő, arról Simicskó István a következőket mondta:

A rendkívüli parlamenti ülés témája az EU hétéves költségvetése (MFF) és a Következő Generáció elnevezésű 750 milliárd eurós hitel, amit az Unió akar felvenni. Fontos, hogy erről a magyar képviselők is véleményt nyilvánítsanak. Mindez azért időszerű, hogy a jövő hét második felében sorra kerülő EU csúcstalálkozón a magyar érdekek mentén karakteresen ki tudjunk állni.

Hollik IstvánHollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója, a KDNP országgyűlési képviselője (KDNP Fotó)

Kövér László házelnök úrral, valamint Kocsis Máté frakcióvezető úrral közösen egy határozati javaslatot nyújtunk be – mondta Simicskó István, amely tartalmazza azokat az alapelveket, melyekhez mi ragaszkodunk.

Mindannyian tudjuk, mit jelent a hitelfelvétel. Az Unió ezzel a hitelfelvétellel olyat tesz, amit eddig még soha! Ráadásul úgy vesz fel hitelt, hogy ahhoz az EU tagállamai biztosítják a garanciát. Ez sok szempontból kockázatos lépés, így igényli, hogy azt a megválasztott magyar parlamenti képviselők megvitathassák és erről döntést hozzanak.

Simicskó István, a KDNP megválasztott frakcióvezetője (KDNP Fotó)

1992 óta, a Maastrichti Szerződés megkötése óta egész Európa küzdött a hitelfelvétel, az eladósodás ellen. Magyarországon a felelős gazdaságpolitikának köszönhetően mind az államadósságot mind pedig a költségvetés hiányát csökkentettük, ezzel példát is mutattunk a többi EU-s országnak az elmúlt években, ezért nagy a tétje, hogy milyen döntés születik majd az Európai Csúcsértekezleten. Ráadásul mi magyarok tudjuk, hogy milyen nehézség egy ország számára az eladósodás, mert a baloldali kormányok éppen ezt tették, 2010-re az államcsőd szélére sodorták az országot. Több mint 1 millió magyar család tanulta meg, hogy mit jelent a devizában való eladósodás. A Fidesz-KDNP kormány segített ezeken bajba jutott embereken is - emelte ki a frakcióvezető.

A koronavírus okozta helyzet komoly kihívás elé állított minden uniós tagországot. Ugyanakkor tudjuk, vannak országok, akik rosszabbul kezelték a koronavírus-járványt és emiatt nagy bajban vannak, a gazdasági hatásai sokkal mélyebben, súlyosabban érintették őket. Sok helyen államcsőd közeli helyzet alakult ki. Elsősorban a dél-európai és néhány nyugat-európai államra is gondolhatunk. Tudatában vagyunk azonban annak, hogy az európai közösség tagjai vagyunk, és szolidárisnak kell lennünk. A magyar kormány igyekszik segíteni ezeknek az országoknak is, ezért támogatjuk az EU hitelfelvételét, de csak feltételekkel! Erről szól döntően a határozati javaslat is, melyet benyújtottunk a Tisztelt Ház elé.

Simicskó IstvánSimicskó István, a KDNP megválasztott frakcióvezetője (KDNP Fotó)

Simicskó István kiemelte azokat az alapelveket, amelyekhez ragaszkodni kell:

Fontosnak tartjuk, hogy igazságos legyen a hitelcsomag, arányosságot képviseljen, azaz a szegények ne kaphassanak kevesebbet, mint a gazdagok. Nem egyforma a gazdasági potenciál, nem egyformák a gazdasági képességek és lehetőségek, de az arányosság figyelembe vételével arra kell törekedni, hogy a szegényebb országok ne kaphassanak kevesebbet, mint a gazdagabb országok.

A másik alapelv a hitel felhasználásnak módjáról szól. Kötött módon, csak a gazdaság újra indítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek megvédésére és új munkahelyek teremtésére lehessen ezt a hitelt felhasználni!

A harmadik alapelv a politikamentesség kérdése, hiszen az utóbbi időben nagyon sok alaptalan támadásnak voltunk kitéve. Legyen egyformán hozzáférhető a hitel, de a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – például „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.

Esélye és lehetősége van mindenkinek a hitvallásra, ezért felszólítjuk a parlament valamennyi képviselőjét és pártját, hogy támogassa majd ezt az előterjesztést, ne csináljon a baloldal ebből pártpolitikát. Fontos, hogy a magyarok nemzeti szuverenitása megmaradjon, hogy a gazdaság újra induljon. Európai országként közös érdekünk, hogy minden tagállamban gazdasági növekedés induljon el – hangsúlyozta Simicskó István.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!