Mit tehet az ünnepek békéjéért a fogyasztóvédelem?

Egy félresikerült választás, a dobozból hibásan előkerülő ajándék a legszeretetteljesebb ünnepi hangulatot is elronthatja. Várhatóan a december a legerősebb hónap lesz idén is a kiskereskedelemben, ugyanakkor ez a kereskedői mulasztások és visszaélések hónapja is. A Kereszténydemokrata Néppárt képviselője kérdése nyomán ez is téma volt a napokban az Országgyűlésben.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

FIRTL MÁTYÁS országgyűlési képviselő (KDNP): - Államtitkár Úr! Komoly év végi hajrára készül a hazai kiskereskedelem, a termékforgalom bővülése több mint négy éve megszakítatlanul tart, üteme a legutóbbi adat szerint is meghaladta az uniós átlagot. A december hagyományosan a legerősebb hónap e szempontból, ám az év közben tapasztalt béremelések most különösen nagyot lendíthetnek a forgalom élénkülésén. Az Országos Kereskedelmi Szövetség úgy kalkulál, hogy a teljes decemberi kiskereskedelmi forgalom túllépheti az ezermilliárd forintot. A több vásárlás azonban több kockázatot is hordoz, több veszélyt is jelent a fogyasztók számára, a december a visszaélések, kereskedői mulasztások főszezonja is ezáltal.

- Az internetes áruházak egyre szélesebb közönséget érnek el, a vásárlóknak a panaszok eredményes intézésében azonban még csak annyi rutinjuk sincs, mint a hagyományos üzletekkel szembeni jogos érdekeik érvényesítésében. Egy félresikerült választás, a dobozból törötten, hibásan előkerülő ajándék a legszeretetteljesebb ünnepi hangulatot is elronthatja. Minden lehetőséget érdemes tehát megragadnunk arra, hogy a fogyasztók figyelmét felhívjuk a körültekintő vásárlásra, tudatosítsuk a jogszabály adta lehetőségeket a félresikerült döntés kiigazítására.

- Államtitkár Úr! A fejlesztési tárca számára azért is fontos és komoly erőpróba lehet az idei december, mert a minisztérium az állami szervezetrendszer egységes szemléletű, hatékonyságnövelő átalakítása eredményeként a jövő évtől átveszi a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladatait. Kérem, segítsen tisztázni:

- Milyen jogi lehetőségei vannak a vásárlóknak az advent időszakában?

- Milyen intézkedéseket tervez a kormány a biztonságosabb és gördülékenyebb vásárlás érdekében?

***

KARA ÁKOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár (Fidesz): - Képviselőtársaim! A karácsony és az azt megelőző adventi időszak valóban különösen fontos minden család számára, az ünnepi készülődés része is természetesen az ajándékvásárlás. A kereskedelemben az év többi hónapjához viszonyítva a december a legnagyobb bevételt adó időszak.

- Képviselőtársaim! Egyes statisztikai előrejelzések szerint a következő hetekben a forgalom akár az ezermilliárd forintos forgalmat is elérheti, és ez 50 milliárd forinttal több lehet, mint az elmúlt év azonos időszakában. A vásárlói aktivitás különösen igaz az interneten keresztül történő vásárlásra. Minden kutatási adat szerint, az elmúlt hétvégi forgalom alapján is azt láthatjuk, hogy az interneten robbanásszerűen meg fog nőni az elköltött pénzek aránya.

-. Képviselő Úr! A karácsonyi vásárlási roham miatt a gyors, néha meggondolatlan vételek száma is megnő, ezért fontos kiemelten a kormány számára, hogy felhívjuk a vásárlói jogokra a figyelmet. Így nem árt tudni - nyilván a teljesség igénye nélkül mondom - hogy a hibás tartós fogyasztási cikk, például tévé, mosógép, a vásárlását követő három napon belül kicserélhető, interneten történő rendelés esetén pedig akár 14 napon belül is visszaküldhető a rendelt áru akkor is, ha az nem hibás. Az internetes kereskedelem robbanásszerű növekedése miatt a kormány kiemelt figyelmet fordít az online elektronikus kereskedelmi piac szereplőire, és olyan jogszabályi védelmet biztosít, amellyel garantálható, hogy a vásárló a pénzéért azt kapja, amire vágyott.

- Képviselőtársaim! Az elkövetkezendő hetekben szavazhatunk az Országgyűlésben arról, hogy az e-kereskedelem tekintetében még inkább megfelelő keretek közé tudjuk szorítani a kereskedő és a fogyasztó, a vásárló viszonyát, és ezzel is egyre inkább a tisztességes kereskedelem felé tudjuk mozdítani e területet is.

kdnp.hu – Bartha Szabó József