Szembenézés II.

Eörsi Mátyás, számos más SZDSZ-es politikustársával együtt visszavonult a politikától. Ám a politikai élet, a rút valóság ettől függetlenül létezik, és továbbra sem hagyja őt nyugodni. Egy napon, még áprilisban Eörsi azzal a döbbenetes kérdéssel találta szemközt magát, hogy mit tesz majd az új miniszterelnök, aki 2014-ben ellenzékiként megnyerte a választásokat a Fidesszel és Orbán Viktorral szemben? Megengedve, hogy a választásokat akár a Fidesz is megnyerheti, de mégis ideje már felkészülni ennek az ellenkezőjére.

„Ha 2014-es választást úgyis a baloldal nyeri meg, miért nem mindjárt kétharmados többséggel nyeri?”

Nos, az új miniszterelnök, kinek egyelőre sem pártállását, sem támogatóit, sem személyét nem ismerjük, szembeszállni kényszerül a bebetonozott Fidesz-tisztségviselők tömegével, a köztársasági elnöktől és a Költségvetési Tanács tagjain túl számos más potenciális kormánybuktatóig. Szerencsés esetben a bukott és lemondani kényszerült Orbán ellenzéki vezér-utóda hozzájárulhatna az Alaptörvény jódosításához, mégis számolni kell az ellenfél szította esetleges pokoljárásra egészen a 2015-ös költségvetési vitáig, amikor az ellenzék megtorpedózza a költségvetést és a még mindig hivatalban lévő Schmitt Pál feloszlathatná az Országgyűlést és új választást írna ki amelyet már nagy valószínűséggel a Fidesz nyerne meg.

Ennek a veszélynek elejét kell venni, de ha már így áll a dolog, akkor nem érdemes vállalni az egy éves pokoljárást sem.

Az egyetlen lehetséges megoldás tehát közvetlenül a néphez fordulni. „A népfelség felülírja a kétharmadot” – írja Eörsi a Magyar Narancs április végi számában. Úgy gondolja, hogy a 2014-es baloldali többségű Országgyűlés egyszerű többséggel alkosson új Alkotmányt, aztán ennek alapján alkotmánysértő módon írjon ki népszavazást. Az pedig hagyja jóvá az új alkotmányt és attól kezdve már simán lehet feles törvényekkel kormányozni. „Elég, ha az Országgyűlés feles többséggel fogadja el az új Alkotmányt, ha azt utóbb a népszavazás jóváhagyja.” – érvel Eörsi. Meglehet, hogy ez alkotmánysértő módon történik majd, de ezért is a Fidesz a felelős, mert a saját kétharmados többségét galád módon új Alaptörvény megszavazására használta fel, noha jó volt a régi is.

Eörsi érvelése kristálytisztán világos, logikus. Már csak egyetlen nyitott kérdés marad. Ha 2014-es választást úgyis a baloldal nyeri meg, miért nem mindjárt kétharmados többséggel nyeri? Ebben az esetben számos bonyodalmat megspórolhatna magának és még alkotmányt sem kellene sértenie, népszavazásra se lenne szükség a módosításhoz.

Ez a gondolat másoknak is szöget ütött a fejébe. Eörsi felvetése körül vita támadt a baloldalon és néhány politológus úgy határozott (lásd: Eörsi Mátyás: Válasz – ÉS 2011. június 24.)… „Orbánt Viktor demokratikus ellenzéke kétharmadot fog elérni a 2014-es választásokon,” Eörsi ezt még kiegészíti azzal, hogy akkor a legsürgősebb első lépés a Szentkorona eltávolítása lesz a parlament épületéből, amint ezt ő már 2003-ban is követelte.

Akadt azonban a vitában – ellentétben a politológusokkal – egy, a jogban járatos hozzászóló is, Majthényi László, volt ombudsman személyében, aki a realitások talaján állva legföljebb egyszerű, nem pedig kétharmados győzelemmel számol. Ebben az esetben pedig csak alkotmánysértéssel lehetne megváltoztatni a jelenlegi állapotot, amit nem helyeselne…

Ezért Majthényinek az a véleménye, amint Eörsi összegezi, hogy „a kormánytöbbség törekedjen majd egy megállapodást elérni az ellenzéki Fidesszel. Szép és nemes javaslat, csupán azt a kérdést hagyja nyitva, hogy szerzőik (ti. az Eötvös Károly Intézet és a Haza és Haladás Alapítvány) eddig hol éltek?

Ugyanis Eörsi ellenérvelése szerint az elmúlt 16 év alatt még senkinek soha nem sikerült kompromisszumra lépnie a Fidesszel. Példa erre a 2002-es szavazás, mikor a Fidesz, rádöbbenve, hogy veszteni fog, gátlástalan kampányba kezdett, majd a vereség után Orbán lecserélte az addigi Fideszt „spontán tüntetőkre, hídfoglalókra, árpádsávosokra. (…) nem tudhatjuk, hogy Orbán mit fog csinálni, ám ha mégis veszít, abban bizonyosak lehetünk, hogy éppen a gyengeség jelét nem mutathatja. Tárgyalás? Kompromisszum? A most felépülő várának a rombolása… ezt egyik vitapartnerem sem gondolhatja komolyan”.

Marad tehát az egyetlen lehetséges megoldás az alkotmánysértő új alkotmányozás megerősítése egy sikeres népszavazással.

 „Befejezésként (…) miként érdemes hozzászólni a közélet nagy kérdéseihez? Mindenki azt javasol, amit jónak lát. Ám csak azok a javaslatok számítsanak komoly megfontolásra, amelyek nem csupán igazak és helytállóak, hanem reálisan meg is valósíthatók.”

Márpedig Majthényié nem ilyen a realista Eörsi szerint, aki eszmefuttatását így végzi:

„Idő a felkészülésre, mint a pelyva. Hogy mást ne említsek, egyelőre sem égen, sem földön nem látszik az új miniszterelnök, akinek szembesülni kellene a vitában érintett dilemmával… Nincs más hátra, mint reménykedni abban, hogy lesz Orbán Viktor leváltására esélyes demokratikus erő… és praktikus tanácsokkal is szolgálhatunk számára.”

Kemény beszéd ez! Igaz és helytálló. A javaslat pedig „reálisan megvalósítható”. Reménykedjünk.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!